Comisia Europeană ar putea introduce o nouă plantă MG în ciuda testării insuficiente

Comunicat de presă - noiembrie 1, 2013
Pe 6 noiembrie, Comisia Europeană ar putea aviza pentru cultivare o nouă plantă modificată genetic în Uniunea Europeană, deși testele de siguranță nu sunt complete.

31 octombrie 2013  - Potrivit declarațiilor din media, Comisia Europeană ar putea susține cultivarea unei noi plante modificate genetic (OMG) în Europa, în ciuda îngrijorărilor manifestate de oamenii de știință europeni referitoare la impactul acesteia asupra fluturilor, moliilor și a altor insecte polenizatoare și în ciuda lacunelor substanțiale în ceea ce privește testările de siguranță (1).

 Comisarii Europeni vor decide pe 6 noiembrie asupra aprobării porumbului modificat genetic, cunoscut sub numele de 1507 și deținut de companiile Pioneer și DuPont. Dacă această autorizație este emisă, porumbul 1507 va fi prima nouă plantă modificată genetic introdusă în Europa în trei ani.

Porumbul 1507 este modificat genetic să producă o toxină pesticidă cunoscută sub numele de Bt, și să reziste la ierbicidul glufosinat de amoniu. În 2011 Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a descoperit că toxina Bt poate afecta anumite specii de fluturi și molii (2) și că încă persistă îndoieli despre efectele asupra altor insecte, precum albinele. EFSA nu a analizat riscurile asociate toleranței porumbului 1507 la ierbicide potrivit cerințelor UE, doar a emis recomandarea ca după cultivarea în mediul înconjurător, să fie monitorizate efectele.

Sub noua legislație UE referitoare la culturile modificate genetic, EFSA trebuie să evalueze „posibilele efecte asupra biodiversității și asupra organismelor non-obiectiv pe care fiecare plantă modificată genetic le poate avea din cauza schimbărilor la nivelul practicilor agricole” (3)  

În Statele Unite și în alte țări, Pioneer comercializează cultura 1507 tolerantă la glufosinat (4) dar a înlăturat importanța acestei trăsături în Europa, argumentând că este doar un efect secundar al procesului de inginerie genetică. 

Marco Contiero, director de politici agricole al Greenpeace EU, a declarat: „A aproba orbește acest porumb modificat genetic ar fi o decizie nechibzuită din partea Comisiei, punând companiile de biotehnologie înaintea siguranței publice. Autoritatea europeană pentru siguranță alimentară nu a evaluat corespunzător riscurile asociate cu toleranța la ierbicide a porumbului modificat genetic. Dat fiind potențialul dăunător și lacunele masive la nivelul testărilor de siguranță, Comisarii ar trebui să îl respingă. Eșecul comercial al culturilor modificate genetic în Europa arată că fermierii și consumatorii nu au nevoie de ele și nu le vor.”

Pe 26 septembrie 2013, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a criticat Comisia pentru o „întârziere nemotivată” în procesul de autorizare sau respingere a porumbului 1507, în urma unei plângeri din partea Pioneer (5). Decizia nu împiedică Comisia să își reconsidere poziția și să decidă să nu recomande autorizarea porumbului modificat genetic. Această recomandare va ajunge apoi la guvernele UE care vor lua decizia finală.

Ultima plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare în Uniunea Europeană a fost cartoful modificat genetic rezistent la antibiotice, în 2010. Cultura a fost un eșec comercial iar BASF a decis să o retragă de pe piață. De atunci, BASF și Monsanto au retras toate propunerile pentru cultivarea plantelor modificate genetic în UE, mai puțin pentru porumbul Monsanto MON810, singurul care încă este cultivat în UE (cel mai mult în Spania).


Note:
(1)
http://www.lemonde.fr/planete/article/2013/10/31/la-culture-d-un-nouveau-mais-ogm-pourrait-bientot-etre-autorisee-en-europe_3505895_3244.html.

(2) http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2429.htm.

(3) Documentul Comisiei Europene referitor la evaluarea riscului de mediu al plantelor tolerante la ierbicide: www.greenpeace.org/eu-unit/en/Publications/2013/Environmental-risk-assessment-of-herbicide-tolerant-plants/

(4) Dow AgroSciences (2007): TC1507, Insect-Protected Maize (Corn), Technical Bulletin. http://msdssearch.dow.com/PublishedLiteratureDAS/dh_00a4/0901b803800a4d0c.pdf?filepath=herculex/pdfs/noreg/010-16438.pdf&fromPage=GetDoc

(5) http://curia.europa.eu/juris/document/document_print.jsf?doclang=EN&text=&pageIndex=0&part=1&mode=lst&docid=142241&occ=first&dir=&cid=127901

Subiecte