România se alătură țărilor care se opun unui nou OMG în Europa, porumbul 1507

Comunicat de presă - februarie 11, 2014
România s-a alăturat astăzi unui număr record de 19 țări care au votat împotriva introducerii unui nou tip de porumb modificat genetic în Uniunea Europeană.

Bruxelles, 11 februarie 2014 – Un număr record de țări ale Uniunii Europene, printre care și România, a votat astăzi împotriva planului Comisiei de a permite cultivarea unui tip de porumb modificat genetic, cunoscut ca porumbul modificat genetic TE1507, produs de compania Pioneer. Greenpeace a avertizat că decizia Comisiei de autorizare a acestei plante ar fi ilegală, în ciuda opoziției politice și a îngrijorărilor despre impactul asupra mediului.

În urma dezbaterii de astăzi 19 țări au votat împotriva aprobării porumbului 1507, votul României fiind alături de cel al Franței, Austriei, Poloniei, Bulgariei, Ungariei. Doar 5 țări au votat pentru introducerea noii culturi modificate genetic: Irlanda, Spania, Finlanda, Estonia și Suedia, iar patru țări s-au abținut de la vot.

O decizie a Curții Europene de Justiție din decembrie 2013 a anulat autorizarea unei alte plante modificate genetic aprobate de Comisie în 2010 și anume cartoful Amflora, rezistent la antibiotice, produs de compania BASF. Curtea a descoperit că propunerea inițială de aprobare a cartofului Amflora a fost modificată substanțial de către Comisie fără a consulta  comitetul de experți naționali (1).

Potrivit Greenpeace, Comisia a modificat în mod substanțial și propunerea originală pentru porumbul 1507 și din nou încalcă legislația UE, încercând să accelereze aprobarea acestei plante modificate genetic.

În ianuarie 2014, marea majoritate a membrilor Parlamentului European au făcut un apel către Comisia Europeană pentru retragerea propunerii de autorizare a culturii (2).

Marco Contiero, directorul Greenpeace EU pentru politici agricole, a declarat: „Comisia nu poate ignora îngrijorările din partea mediului științific, politic și legal, exprimate de o mare majoritate a țărilor membre, de două treimi dintre membrii Parlamentului European și susținute de majoritatea cetățenilor UE. Curtea Europeană de Justiție cel mai probabil ar respinge o eventuală autorizare a acestei plante, așa cum a făcut cu cea mai recentă aprobare a Comisiei pentru cartoful modificat genetic, Amflora. Comisia trebuie să învețe din greșelile sale și să nu mai încalce regulile care ajută la menținerea siguranței culturilor din Europa.”

Greenpeace felicită votul exprimat astăzi de către statul român. Acesta este un pas important către o agricultură lipsită de riscurile pe care le prezintă organismele modificate genetic. De asemenea, decizia de astăzi trebuie să fie un semnal pentru industria agricolă și pentru companiile care trebuie să vină cu soluții reale pentru o agricultură sustenabilă,” a adăugat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.

Porumbul 1507 este proiectat să producă o toxină numită Bt, care este toxică care acționează împotriva dăunătorilor. Din 2011, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a subliniat în mod repetat impactul toxinei eliberate în mediu de către porumbul 1507 asupra unor polenizatori importanți, cum ar fi fluturii și moliile și a avertizat asupra lacunelor în ceea ce privește evaluarea efectelor porumbului 1507 (3). Acest tip de porumb, produs de compania agrochimică americană DuPont Pioneer, este de asemenea proiectat astfel încât să reziste la glufosinatul de amoniu, a cărui folosință va fi interzisă oricum în UE, începând cu 2017, din cauza toxicității sale (4).

În prezent singura plantă modificată genetic cultivată în Uniunea Europeană este porumbul MON810, produs de compania agrochimică Monsanto.


Note:

[1] Reuters, 13 Decembrie 2013, EU court annuls approval of BASF's Amflora GMO potato: http://www.reuters.com/article/2013/12/13/eu-gmo-potato-idUSL6N0JS22W20131213

[2] Parlamentul European, 16 ianuarie 2014: Food safety: MEPs oppose authorising new genetically modified maize.

[3] Opinia științifică a EFSA referitoare la 1507, publicată pe 6 noiembrie 2012: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2934.htm și 25 octombrie 2012: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2933.htm.

[4] Agropages, 15 mai 2013, EU to restrict herbicide glufinosate: http://news.agropages.com/News/NewsDetail---9598.htm

Subiecte