Declinul albinelor

Publicație - aprilie 9, 2013
Greenpeace a lansat astăzi un amplu studiu științific (1) care analizează factorii care amenință insectele polenizatoare și agricultura Europei.

Studiul subliniază importanța ecologică și economică a populațiilor sănătoase de albine și accentuează nevoia urgentă de a elimina din agricultură pesticidele care afectează albinele. O astfel de măsură ar reprezenta un prim pas crucial și eficient pentru protejarea sănătății populațiilor de albine și pentru a le proteja abilitatea de a poleniza, aspect vital pentru ecosistem și producția de hrană în Europa.

Studiul „Declinul albinelor” arată că declinul global la nivelul populațiilor de albine rezultă în urma unor factori multipli, precum bolile și paraziții, schimbările climatice și practicile agricole industriale intensive. În ceea ce privește ultimul factor, dovezi științifice subliniază influența nefastă a anumitor pesticide, inclusiv a neonicotinoidelor, care ucid în masă albinele.  În afară de otrăvirea acută care duce la moartea instantanee a albinelor, s-a observat că în doze mici, aceste pesticide au efecte neletale, care variază de la efecte fiziologice, perturbarea procedeelor de recoltare a hranei, interferența cu comportamentul de hrănire și impacturi neuro-toxice asupra proceselor de învățare. Capacitatea albinelor de a rezista la boli și paraziți este direct influențată de expunerea acestora la astfel de substanțe chimice toxice, lucru care are consecințe catastrofice asupra sănătății și supraviețuirii albinelor melifere și a altor insecte polenizatoare. 

Declinul Albinelor

Subiecte