Pe 11 martie 2011, un cutremur de magnitudinea 9.0 a avut loc în largul coastei Japoniei, urmat de un tsunami. care a declanșat cel mai mare dezastru nuclear de la Cernobîl încoace (anul 1986). Criza de la centrala nucleară Fukushima continuă și azi.

Dezastrul nuclear de la Fukushima ne-a arătat iar că reactoarele nucleare sunt, în mod intrinsec, periculoase. Nu doar că afectează grav mediul, sănătatea populațiilor și economiile naționale, dar cea mai mare parte a costului financiar al unui accident nuclear este inevitabil suportat de către victime, nu de către companiile care au proiectat, construit și operat centralele. Niciunul dintre cele 436 de reactoare nucleare din lume nu este imun la erorile umane, dezastre naturale, sau oricare dintre multele alte incidente serioase care ar putea fi cauza unui dezastru. Milioane de oameni care trăiesc în apropierea reactoarelor nucleare sunt supuși acestor riscuri.

Viețile a sute de mii de oameni continuă să fie afectate de dezastrul nuclear de la Fukushima, mai ales cei aproape 300.000 de oameni care și-au părăsit casele din cauza contaminării radioactive și care continuă să trăiască în incertitudine, fără a beneficia de o compensație corectă, justă și promptă. 100.000 dintre ei trăiesc și acum în reședințe temporare. Acești oameni nu au decât o falsă speranță că se vor întoarce acasă, iar în tot acest timp, guvernul japonez insistă să repornească rectoarele nucleare, împotriva voinței poporului său și fără să fi învățat lecțiile rezultate din acest dezastru.

Cele mai recente actualizări

 

„Remember Fukushima”: la trei ani de la dezastrul nuclear din Japonia, Greenpeace...

Comunicat de presă | martie 11, 2014 la 12:29

Greenpeace a transmis astăzi un mesaj de protest participanților la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Nuclearelectrica. Activiștii Greenpeace aflați la intrarea în clădirea unde se desfășoară adunarea au afișat un banner cu mesajul „Remember...

Fukushima își propune să folosească 100% energie verde până în 2040

Articol principal | februarie 4, 2014 la 16:52

Provincia japoneză Fukushima și-a luat angajamentul de a trece la energie regenerabilă în proporție de 100% până în 2040, transformând astfel dezastrul nuclear din 2011 într-o oportunitate de a face față schimbărilor climatice.

Scurgerile de apă contaminată continuă la Fukushima

Articol principal | august 16, 2013 la 15:23

Guvernul Japoniei trebuie să explice urgent cum are de gând să își asume responsabilitatea pentru scurgerile de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima și să solicite ajutor internațional pentru a redacta un plan de acțiune clar pentru...

Costurile pagubelor de la Fukushima urcă

Articol principal | august 2, 2013 la 18:06

V-ați întrebat vreodată cât costă construirea unui reactor nuclear? Sau cât durează? Răspunsurile din partea industriei nucleare reprezintă argumente care, măcar din punct de vedere economic, pun la îndoială viabilitatea unui astfel de proiect.

Fukushima - oamenii suferă- companiile profită

Comunicat de presă | martie 10, 2013 la 17:00

La doi ani de la dezastrul nuclear declanșat de tsunami la Fukushima, Japonia, sutele de mii de victime ale acestuia încă au de suferit, fiindu-le negate compensațiile care li se cuvin de către un sistem de reglementare care permite industriei...

1 - 5 din 28 rezultatelor.

Subiecte