54 de reactoare oprite: Japonia fără energie nucleară

Articol principal - mai 4, 2012
Pe 5 mai este programată oprirea centralei nucleare Tomari, din Japonia. Astfel, întreaga țară va fi liberă de energie nucleară pentru prima oară din 1966. Este o oportunitate istorică pentru a demonstra că necesarul de energie poate fi acoperit și fără a folosi energia nucleară.

Toate cele 54 de reactoare nucleare ale Japoniei vor fi oprite. Acum guvernul acestei țări trebuie să învețe din greșelile trecutului, să asculte de poporul său și de oamenii de știință, să păstreze reactoarele oprite și să accepte un viitor energetic bazat pe surse regenerabile.

De la evenimentele teribile de pe 11 martie 2011, când un cutremur și un tsunami au declanșat dezastrul de la Fukushima, Japonia a arătat că energia nucleară poate fi abandonată repede, cu un impact invizibil asupra vieții de zi cu zi a oamenilor.

Ministrul pentru Economie, Comerț și Industrie, Yukio Edano, a declarat că nu vor exista restricții asupra consumului de energie sau pene de curent.

Operatorul reactoarelor de la Fukushima, Tokio Electric Power, a adăugat căpentru nivelul de cerere și ofertă de energie din viitorul apropiat ne așteptăm să menținem o aprovizionare stabilă.” Dacă au loc pene de curent în această vară, va fi vina guvernului care, în loc să planifice în mod corespunzător conservarea energiei și să investească în energie regenerabilă, au insistat obsesiv pe repornirea reactoarelor nucleare japoneze cât de repede posibil.

Așadar, de ce insistă guvernul să încerce să repornească reactoarele țării fără acordul oamenilor care locuiesc în apropierea loc? De ce ar trebui ca japonezii să fie expuși în continuare riscurilor nucleare? Reactoarele nucleare și infrastructura țării nu ar mai putea rezista la un alt cutremur major, despre care experții avertizează că este aproape inevitabil.

Industria nucleară este vizibil speriată de faptul că dacă Japonia se poate descurca și fără această tehnologie costisitoare și periculoasă, pentru ea jocul este încheiat. Exemplul fantastic dat de Japonia nu poate decât să încurajeze și alte țări.

(Adevărul este în alb și negru. Săptămâna trecută, gigantul nuclear francez AREVA a lansat raportul financiar pentru primul trimestru din 2012. Compania susține că „anularea comenzilor ca urmare a accidentului de la Fukushima” a avut un cost de 612 milioane de euro. Veniturile grupului de afaceri din domeniul reactoarelor și serviciilor nucleare  a crescut cu doar 5,8%. Venitul diviziei pentru energie regenerabilă a crescut cu 198%.)

Scenariul Greenpeace pentru Japonia – Revoluția Energetică, lansat în septembrie 2011, arată că țara poate menține permanent oprite toate centralele nucleare și își poate îndeplini obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră până în 2020, prin măsuri de eficiență energetică, energie regenerabilă și gestionarea inteligentă a cererii de energie.

Calea către un viitor sigur se așterne dinaintea guvernului japonez. Se poate întoarce înapoi sau poate păși înainte. Abandonarea energiei nucleare și adoptarea energiei regenerabile ar demonstra doar o fracțiune din curajul arătat de poporul japonez de pe 11 martie 2011 încoace. Cei care au  suferit în ultimul an și continuă să sufere și azi merită cu nimic mai puțin. 

Subiecte