Decontaminarea radioactivă de la Fukushima costă 58 de miliarde de dolari

Articol principal - august 2, 2013
V-ați întrebat vreodată cât costă construirea unui reactor nuclear? Sau cât durează? Răspunsurile din partea industriei nucleare reprezintă argumente care, măcar din punct de vedere economic, pun la îndoială viabilitatea unui astfel de proiect.

Suma este de cinci ori mai mare decât primele estimări, iar guvernul japonez a alocat până acum doar un trilion de yeni.

Aceste costuri uriașe sunt departe de a fi cele finale. Acest număr nu include nici măcar costurile gestionării responsabile ale tuturor materialelor contaminate folosite în reactoarele de la Fukushima, nu acoperă nici tot ceea ce ține de faptul că apă contaminată radioactiv încă se scurge în Oceanul Pacific sau compensațiile pentru cele 160.000 de victime ale dezastrului care nici până acum nu au fost tratate corect nici de guvern, nici de TEPCO, compania care operează reactoarele de la Fukushima.

Ca orice alt lucru care are de-a face cu energia nucleară, răspunsul sincer (adică unul rar auzit) la întrebarea „Cât de mult o să coste?” este „Vă vom spune când e gata”.

„Cât costă construirea unui reactor nuclear?” „Vă vom spune când e gata.” (În Flamanville, Franța, este în construcție un nou reactor nuclear, are deja cel puțin cinci ani întârziere iar costul s-a triplat, la 8 miliarde de euro.)

„Cât va costa dezafectarea acestor reactoare nucleare?” „Vă vom spune când e gata”. (Autoritatea britanică responsabilă de închiderea reactoarelor nu poate prezice costul final al dezafectării propriilor reactoare dar „se teme că factura finală ar putea depăși 100 de miliarde de lire”).

Cine poate garanta, așadar, că suma de 5,81 de trilioane de yeni va reprezenta costul final de decontaminare pentru Fukushima?

Acestea sunt numere mari și greu de vizualizat. De câte zerouri vorbim? Ce s-ar putea cumpăra de acești bani dacă nu ar fi nevoie să tratezi efectele unui dezastru nuclear care putea fi prevenit? Aruncă o privire pe infografia de mai jos…

Imaginează-ți că ai putea elimina foametea la nivel global timp de un an (44 miliarde de dolari) și tot ți-ar mai rămâne rest să finanțezi o ediție a Jocurilor Olimpice (JO de la Londra au costat 13,7 miliarde de dolari). Dar dacă ai putea furniza energie curată, sustenabilă, eoliană pentru 11 milioane de oameni?

Însă aceste posibilități sunt anulate de industria nucleară.

Sursa cifrelor

Blogpost de Justin McKeating

Subiecte