Contaminarea radioactivă persistă la Fukushima – populația este încă expusă riscurilor

Comunicat de presă - martie 9, 2012
Greenpeace critică din nou incompetența guvernului japonez în gestionarea situației de la Fukushima (contaminarea radioactivă provocată de dezastrul nuclear de la centrala Fukushima Daiichi). Greenpeace a efectuat măsurători independente, care arată că la un an după dezastru, contaminarea radioactivă continuă să amenințe sănătatea oamenilor, iar autoritățile încă nu îi pot proteja așa cum ar trebui.

Fukushima, Japonia, 9 martie 2012 - O echipă Greenpeace de monitorizare a radiațiilor a reluat măsurătorile din decembrie (1) și a verificat nivelurile de contaminare, atât din centrul orașului Fukushima cât și din suburbia învecinată, Watari. Măsurătorile indică niveluri ridicate de contaminare, printre care: 70μSv pe oră într-o parcare aflată la 50 de metri de gara centrală, și 40μSv pe oră într-o canalizare situată în apropierea caselor (2). Nivelurile acestea sunt de peste 1.000 de ori mai mari decât media normală, ce se înregistra înainte.

Am înregistrat niveluri concentrate ale contaminării radioactive în mai multe locuri, care reprezintă zone de risc pentru sănătatea și siguranța oamenilor,” declară Jan Vande Putte, expert în radiații al Greenpeace International. „Aceste zone de risc sunt situate, spre îngrijorarea noastră, în zone intens populate, iar oamenilor nu li se oferă sprijinul sau măcar dreptul de a migra spre locuri sigure, iar operațiunile de decontaminare sunt cel mult neregulate și inadecvate.”

De asemenea, nivelurile radiațiilor nu au fost reduse semnificativ, ceea ce demonstrează că aceasta este o problemă foarte persistentă, una pe care autoritățile nu reușesc să o gestioneze,” a mai adăugat Vande Putte.

Organizația de mediu a documentat evoluția problemei contaminării radioactive și modul în care autoritățile au reacționat în acest an, trecut de la începutul dezastrului de la Fukushima Daiichi. Nu numai că multe persoane vulnerabile au fost expuse în mod permanent la radiații, dar lucrările de decontaminare decurg extrem de lent și ocazional, iar acest lucru nu face decât să permită expunerea oamenilor pe termen lung la riscurile contaminării radioactive.

Oamenilor ar trebui să le fie acordat sprijinul necesar mutării din zonele cu risc ridicat, cum este Watari, dacă doresc să facă acest lucru (4), nu să fie obligați să aștepte ca autoritățile să le decontamineze, într-un final, comunitățile,” declară Kazue Suzuki, campaigner Greenpeace pentru energie durabilă în Japonia.

Guvernul nu își îndeplinește mandatul, acela de a proteja oamenii. În acest moment este nevoie de un efort coordonat la nivel național de decontaminare, care să includă și gestionarea corespunzătoare a deșeurilor. De asemenea, trebuie oferită și o compensație completă pentru cei afectați de acest dezastru,” adaugă K. Suzuki. „Toate acestea sunt extrem de importante și obligatorii.”


Note:

1) Demersurile incompetente de decontaminare pun în pericol locuitorii din Fukushima http://bit.ly/uOq3xX

2) Harta Google și date primare din monitorizarea radiațiilor:  http://www.greenpeace.org/fukushima-data

3) Se bazează pe nivelul de font de 0,07μSv pe oră. Au fost înregistrate niveluri de 70μSv și 40μSv pe oră la o înălțime de 5 cm și 3.5μSv și 2.5μSv la 1 metru. Acest lucru înseamnă că oamenii riscă să fie expuși unui nivel de câteva ori mai mare decât limita internațională de 1mSv pe an. http://www.targetmap.com/viewer.aspx?reportId=5921 (Sursa: www.mext.go.jp)

4) Scrisoarea Greenpeace către guvernul japonez, în care solicită măsuri protective și de decontaminare mai puternice: http://www.greenpeace.org/japan/Global/japan/pdf/110829_Letter_eng.pdf

Lista detaliată a solicitărilor: http://www.greenpeace.org/japan/Global/japan/pdf/110829_demands_eng.pdf

Pentru mai multe informații despre demersurile Greenpeace în Fukushima accesați: http://www.greenpeace.org/fukushima

Subiecte