Fukushima își propune să folosească 100% energie verde până în 2040

Articol principal - februarie 4, 2014
Provincia japoneză Fukushima și-a luat angajamentul de a trece la energie regenerabilă în proporție de 100% până în 2040, transformând astfel dezastrul nuclear din 2011 într-o oportunitate de a face față schimbărilor climatice.

Primarul regiunii, care are o populație de aproximativ două milioane de persoane, speră că schemele de energie ale comunității vor reuși să înlocuiască utilizarea de combustibili fosili în doar 25 de ani. Energia va fi generată local prin intermediul inițiativelor comunității și va furniza resurse curate și sustenabile de căldură și electricitate în zonă.  

O coaliție de grupuri de energie verde a lăudat decizia la Conferința de Putere Comunitară ce a avut loc la Fukushima.

Sistemul este privit ca un pas pozitiv în demersul de adoptare a energiei regenerabile în Japonia, unde guvernul național rămâne susținător al energie nucleare, în ciuda neîncrederii la scară largă a tehnologiei și a reglementării acesteia.

”Guvernul local cum este prefectura din Fukushima sau guvernul metropolitan din Tokyo este mult mai activ și progresiv comparat cu guvernul național, ai cărui reprezentanți sunt oameni din industrie”, declară Tetsunari Iida, directorul Institutului pentru Politici de Energie Sustenabilă.

Un studiu recent a arătat că 53% din populația japoneză își dorește ca energia nucleară să dispară treptat, în timp ce 23% își doresc ca aceasta să dispară deodată.

Însă prim-ministrul Japoniei își dorește în continuare ca centralele nucleare de pe teritoriul țării să reînceapă producția după dezastrul din 2011 care a forțat închiderea tuturor acestora. Acest fapt a determinat Japonia să se bazeze mai mult pe energia obținută din combustibili fosili, inclusiv cărbune.

Energia nucleară este văzută de unii ca o parte a soluției pentru schimbări climatice, din moment ce, cu ajutorul ei, se obține energie în cantități uriașe, fără a emite însă dioxid de carbon. Dar faptul că generează deșeuri radioactive o face o varianță controversată.  

Tranziția

La momentul actual, 22% din energia folosită la Fukushima provine din resurse regenerabile.  Prețul energiei curate a scăzut foarte mult, prin urmare nu mai poate fi considerat un obstacol în a renunța la combustibilii fosili.

Un parc eolian în valoare de 226 milioane USD este deja în funcțiune în largul coastei Fukushima. O turbină eoliană furnizează deja 2 megawați de energie. Până în 2020, obiectivul este de a avea 143 de turbine care să genereze câte un gigawatt de energie eoliană.

Guvernul național japonez a uimit celelalte delegații la negocierile ONU privind schimbările climatice de la Varșovia în noiembrie anul trecut, atunci când a anunțat că intenționează să revină asupra angajamentului său anterior de a reduce emisiile cu 25%, la nivelul din 1990, la o creștere de 3,1%.

Sistemele de alimentare stabilite în cadrul comunităților oferă un sentiment de participare local, iar dezastrul nuclear a schimbat modul în care oamenii gândesc despre energie.

Leadership

Un obiectiv de a utiliza resurse regenerabile 100% este ambițios nu numai pe plan intern, ci și la nivel global. UE a stabilit propriul obiectiv de utilizare de surse regenerabile de energie la 27% pentru 2030. În Germania, 74 de regiuni și municipalități au ajuns deja să folosească energie ce provine în proporție de 100 % din surse regenerabile.

Nagano, provincia japoneză care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din 1998, și-a luat de asemenea angajamentul de a folosi doar energie ce provine din surse regenerabile până în 2050.

”Având în vedere că poziția guvernului oficial din Japonia este în continuare pro-nuclear, această tentativă nu va fi deloc ușoară, dar cu siguranță provinciile care au luat aceste hotărâri sunt un exemplu pentru alte regiuni. Și este un pas înainte pentru o zonă care părea fără speranță având în vedere devastarea cauzată de dezastrul nuclear.”, a declarat Stefan Schurig de la World Future Council.

Sursa foto: http://counterspill.org/


 

Sursa: Fukushima to use 100% renewable energy by 2040

Fukushima to use 100% renewable energy by 2040
Fukushima to use 100% renewable energy by 2040
Fukushima to use 100% renewable energy by 2040
Fukushima to use 100% renewable energy by 2040

Subiecte