Investigații independente la Fukushima

Comunicat de presă - aprilie 5, 2011
Greenpeace anunță reluarea activităților de monitorizare a radiațiilor în afara zonei evacuate din jurul complexului nuclear Fukushima. Datorită instituirii unei a doua echipe de cercetări în teren, formată din specialiști în radiații, investigațiile privind factorii care amenință sănătatea populației vor cuprinde testări ale laptelui și legumelor.

Minamisoma, Japonia, 4 aprilie 2011: Rianne Teule, expert Greenpeace în radiații, măsoară nivelul de contaminare în Minamisoma, la 25 km nord de centrala Fukushima Daiichi. Greenpeace monitorizează nivelul de radiații din zonă, contaminarea solului și alimentelor, pentru a estima riscul asupra sănătății și siguranței populației locale.

Yonezawa, Japonia – Greenpeace anunță reluarea activităților de monitorizare a radiațiilor în afara zonei evacuate din jurul complexului nuclear Fukushima. Datorită instituirii unei a doua echipe de cercetări în teren, formată din specialiști în radiații, investigațiile privind factorii care amenință sănătatea populației vor cuprinde testări ale laptelui și legumelor.

Săptămâna trecută, Greenpeace a cerut guvernului japonez evacuarea suprafețelor contaminate din afara zonei oficiale de evacuare. Aceasta după derularea unor investigații asupra localității Iitate, care au indicat niveluri ale radiației atât de mari, încât viețuirea în acel loc pentru numai câteva zile duce la însumarea dozei admise pentru un întreg an.

Deși au trecut mai mult de trei săptămâni de la dezastrul din Fukushima, comunicările oficiale privind riscul de iradiație continuă să fie sporadice și contradictorii, iar populația locală rămâne astfel expusă riscurilor. Sperăm să putem oferi populației afectate informațiile obținute de noi prin analize independente, împreună cu sfaturi utile, potrivit lui Rianne Teule, expertă în radiații în cadrul Greenpeace International.

Pentru cei de-aici este crucial să se mențină informați, iar vocile lor să fie auzite; aceasta îi va împiedica pe operatorii complexului nuclear, pe cei din guvern și pe exponenții industriei nucleare internaționale să ascundă consecințele dezastrului. Cei responsabili pentru această criză trebuie să se facă de asemenea responsabili pentru protejarea populației afectate și pentru compensarea efectelor pe care accidentul le are asupra vieții acestora.

Oamenii trebuie puși înaintea intereselor politice și a profiturilor, indiferent de locul unde este detectată contaminarea. Dacă nivelurile de radiație implică riscuri serioase asupra populației, atunci oamenii trebuie protejați și evacuați.

Energia nucleară nu își mai are locul într-un sistem energetic modern și sigur. Japonia trebuie să transforme în realitate declarația făcută săptămâna trecută privind rolul energiei din surse regenerabile în reconstrucția țării, pentru asigurarea unui viitor bazat pe eficiența energetică și energie regenerabilă și să abandoneze construirea celor nouă reactoare nucleare planificată până în 2020.

Subiecte