Greenpeace: stațiile oficiale de măsurare a radiațiilor din Fukushima nu sunt de încredere

Comunicat de presă - noiembrie 1, 2012
Guvernul japonez minimalizează riscul radiațiilor care încă persistă în orașe populate, în timp ce eforturile de decontaminare se concentrează pe zonele evacuate.

Tokio, Japonia, 23 octombrie 2012 – În urma noilor verificări asupra nivelului de contaminare radioactivă din orașul Fukushima și din grav contaminatul oraș Iitate[1] de săptămâna trecută, Greenpeace a descoperit că stațiile oficiale de monitorizare subestimează în mod sistematic riscurile radiațiilor pentru populație iar activitățile de decontaminare coordonate de Guvern rămân neuniforme, insuficiente și greșit direcționate, zone evacuate primind mai multă atenție decât cele foarte populate.

Peste 75% din cele 40 de locații de monitorizare guvernamentale verificate de Greenpeace în orașul Fukushima au indicat niveluri mai scăzute de radiații decât împrejurimile, cu niveluri de contaminare de șase ori mai mari la distanțe de 25 de metri de stații decât în locația stațiilor[2].

Stațiile oficiale de monitorizare sunt amplasate în locuri pe care autoritățile le-au decontaminat, cu toate astea, monitorizările noastre arată că doar la câțiva pași, nivelurile de radiații cresc semnificativ,” declară dr. Rianne Teule, expert în radiații al Greenpeace International. „Ne temem că aceste stații de monitorizare dau oamenilor un sentiment fals de siguranță.

Decontaminarea poate face o diferență semnificativă pentru nivelurile de radiație, dar se pare că activitatea de decontaminare nu a progresat foarte mult și rămân multe zone contaminate în Fukushima,”  a declarat Teule. „Zonele care ar trebui decontaminate cel mai repede sunt locurile de joacă pentru copii și alte asemenea, unde nu s-a progresat foarte mult, în ciuda faptului că a trecut mai mult de un an de la accidentul de la centrala Fukushima Daiichi.”

Greenpeace a verificat zone și în Iitate, unde guvernul a decis să împartă comunitatea pe diferite niveluri de risc pentru a pregăti întoarcerea locuitorilor după decontaminare. Echipa de monitorizare a radiațiilor a descoperit că activitatea de decontaminare în zona de probă – satul Kusano – a fost până acum insuficient, într-o zonă rezidențială înregistrându-se niveluri ale radiațiilor de până la 5 microsieverți pe oră (uSv/h). Greenpeace a înregistrat niveluri de 13 uSv/h la o fabrică pentru care s-a emis permisiunea de a continua activitatea în septembrie 2012, nivelul de radiație din zonă fiind de 9 uSv/h, măsurat la intrarea dintr-o locuință din vecinătate[3].

Spre deosebire de orașul Fukushima, am văzut mulți muncitori de decontaminare prin Iitate, însă dat fiind că regiunea este muntoasă și acoperită cu pădure, aceste eforturi sunt greșit orientate iar decontaminarea este foarte dificilă, riscul recontaminării este ridicat,” a declarat Kazue Suzuki, campaigner pe energie nucleară al Greenpeace Japonia.

Oamenii nu se pot întoarce la traiul obișnuit din Iitate dacă locuințele lor, clădirile de afaceri sau fermele sunt contaminate. O casă sau un birou poate fi decontaminat însă este foarte puțin probabil ca toată zona să fie liberă de riscurile radiațiilor în următorii câțiva ani, astfel este foarte greu pentru oameni să își reconstruiască comunitățile,” a mai spus Suzuki.

Guvernul continuă să minimalizeze riscurile radiațiilor și să dea  false speranțe victimelor acestui dezastru nuclear, când ar trebui să ia deciziile triste dar necesare pentru comunitățile afectate, ale căror vieți trebuie să meargă mai departe, și să le ofere compensații corecte,” a concluzionat Suzuki.

Greenpeace solicită guvernului japonez[4] să aloce urgent mai multe fonduri și resurse pentru a proteja sănătatea publică și să se concentreze pe decontaminarea celor mai populate zone precum orașul Fukushima, în loc să se concentreze pe zonele puternic contaminate, deja evacuate, unde eforturile de decontaminare se pot dovedi insuficiente/


Note:

[1] Greenpeace solicită evacuarea satului Iitate: http://bit.ly/gTO4HV

[2] Harta Google și datele monitorizării radiațiilor: http://www.greenpeace.org/fukushima-data

[3] Aceste niveluri reprezintă de 60 până la de 160 de ori peste limitele normale de dinaintea dezastrului de la Fukushima (0.07µSv pe oră). Toate nivelurile de radiații menționate au fost măsurate la o înălțime de 1 metru deasupra solului. În prezent, oamenii se confruntă cu riscul de a fi expuși la un nivel de radiație de câteva ori peste limita internațională de 1 miliSievert (mSv)pe an.

[4] Scrisoarea Greenpeace către guvernul japonez în care se solicit măsuri mai puternice și proactive de decontaminare:

http://www.greenpeace.org/japan/Global/japan/pdf/110829_Letter_eng.pdf

Lista detaliată a solicitărilor:

http://www.greenpeace.org/japan/Global/japan/pdf/110829_demands_eng.pdf

 

Subiecte