Criza nucleară din Fukushima - update 27-30 iulie 2012

Articol principal - august 2, 2012
Încă din martie anul trecut, de când a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, după Cernobîl, Greenpeace monitorizează situația din Japonia, în ceea ce privește domeniul nuclear, atât la nivel politic cât și industrial și social.

Starea politicii nucleare în Japonia

În ultimul sfârșit de săptămână, în Japonia au continuat protestele masive, zeci de mii de oameni s-au adunat din nou pentru a se opune repornirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Oi, din prefectura Fukui și pentru a se opune energiei nucleare în ansamblu. Duminică, protestatarii s-au adunat în parcul Hibiya, din Tokio și au mărșăluit până la sediul companiei TEPCO, ulterior formând un uriaș lanț uman în jurul clădirii Parlamentului.

Estimările cu privire la numărul participanților variază: organizatorii evenimentului, Coaliția Metropolitană împotriva Centralelor Nucleare a estimat că la eveniment au participat 200.000 de oameni, însă poliția susține că au fost între 12.000 și 14.000 de participanți. Unul dintre organizatori a remarcat: „Devine o mișcare socială de o amploare pe care nu am anticipat-o inițial.” Protestele, care au avut loc săptâmânal din martie încoace, au luat denumirea de Revoluția Hortensiilor, pentru că această plantă înflorește în iunie și iulie, și este formată din flori mici și multe, simbolizând faptul că protestul a unit vocile multor oameni.


Japonia ar putea să amâne mult-așteptata decizie cu privire la politica energetică a țării, din august până la finalul  anului, pe măsură ce opoziția față de energia nucleară continuă să se amplifice.
Guvernul încearcă să ia o decizie cu privire la cantitatea de energie nucleară pe care țara ar trebui să o consume până în 2030: 0%, 15%, or 20-25%. Prin comparație, în 2010, 26% din energia Japoniei a provenit din surse nucleare.

În timpul unei serii de opt întâlniri la primărie, 70% dintre cei prezenți și-au exprimat sprijinul pentru a elimina complet energia nucleară. Până pe 4 august mai sunt programate alte trei întâlniri.

Agenția pentru Siguranță Nucleară și  Industrială (NISA) ignoră apelurile experților care pun la îndoială siguranța reactorului 1 al centralei nucleare Genkai, din prefectura Saga, a companiei Kyshu Power.

Experții sunt îngrijorați că vasul de presiune a reactorului, care a fost pus în funcțiune pentru prima oară în 1975, s-a deteriorat de-a lungul anilor, ca urmare a expunerii la niveluri ridicate de radiație și nu mai este sigur. Testele care verifică rezistența metalelor i-au determinat pe specialiști să întrebe de ce NISA insistă să declare că reactorul este sigur. „Nu înțeleg de ce temperatura de tranziție este atât de ridicată. Am îndoieli cu privire la siguranța vasului de presiune. Reactorul 1 nu ar trebui repornit,” declară Hiromitsu Ito, profesor emerit la Universitatea Tokio. Potrivit NISA, nu este în plan organizarea altor întâlniri pentru consultarea experților în domeniu, iar decizia de a reporni sau nu reactorul va fi luată la finalul lunii august.

Ministrul Educației, Culturii, Sporturilor, Științei și Tehnologiei (MEXT) a publicat un nou raport referitor la acțiunile sale în urma dezastrului nuclear de la Fukushima.

Potrivit raportului, oficialii ministerului nu au făcut publice datele SUA despre emisiile de radiații pentru că aspectul publicării informațiilor de la entități străine nu era acoperit în nici un manual al angajaților. Mai mult, anumite departamente ale ministerului ar fi trebuit să comunice mai eficient unul cu altul. În cadrul unei conferințe de presă, vice-ministrul Takashi Kii a recunoscut că în timpul crizelor, oficialii ar trebui să fie capabili să se folosească de propria judecată și să ia decizii fără a mai depinde de ceea ce scrie în manuale. Cu toate acestea, ministerul insistă în continuare asupra deciziei de a ascunde față de public datele create de System for Prediction of Environmental Emergency Dose Information (SPEEDI), declarând că a fost o decizie corectă, „nefiind în măsură să anunțe public aceste date.” Un raport de investigație la nivelul parlamentului japonez a contraargumentat direct acest aspect. (Sursa: NHK)
 
Yoshiharu Yamaguchi, membru senior al Cabinetului, a recunoscut că a șters e-mailuri care conțineau informații date membrilor din industria nucleară, informații din timpul întâlnirilor secrete, cu ușile închise, ale Comisiei Japoneze pentru Energie Atomică (JAEC), în ciuda directivei guvernamentale care prevede păstrarea tuturor e-mailurilor. Yamaguchi  este suspectat că ar fi încercat să ascundă dovezi incriminatoare. O firmă privată a fost angajată pentru a recupera mesajele șterse.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că va inspecta centrala nucleară Onagawa, a companiei Tohoku Electric Power, din prefectura Miyagi, pentru a evalua pagubele provocate de cutremurul de 9.0 grade de anul trecut. Inspectorii vor examina piscinele unde este răcit combustibilul, sistemele de răcire și alte echipamente de siguranță. după cutremur, Tohoku a raportat defecțiuni la nivelul containerelor barelor de combustibil la reactorul 3 al centralei.

Siguranța muncitorilor și contaminarea

Datele publicate de TEPCO arată că muncitorii de la centrala Fukushima Daiichi au fost expuși unui nivel de radiații de 16 ori mai mare după dezastrul din martie anul trecut, față de nivelul dinaintea izbucnirii crizei. Între martie 2010 și februarie 2011, muncitorii au fost expuși unui nivel cumulat de 14,9 sieverți, iar între martie 2011 și finalul lui februarie 2012, au fost expuși unui nivel cumulat de 244,6 sieverți.

Un sondaj pe un eșantion de 1.913 angajați și subcontractați de la centrala nucleară Fukushima-Daiichi arată că majoritatea sunt nemulțumiți de condițiile de muncă. 
69% sunt de părere că mâncarea e proastă iar 62% sunt îngrijorați de nivelul de siguranță împotriva radiațiilor. Alte nemulțumiri sunt legate de curățenie, inclusiv numărul insuficient de toalete și salariu mic.

Decontaminarea

Pentru prima dată de la dezastrul nuclear de la centrala Fukushima Daiichi, guvernul Japoniei a început activitatea de decontaminare în zona interzisă.

Eforturile sunt cu mult întârziate, experții pun la îndoială abilitatea guvernului de a-și îndeplini promisiunea inițială de a decontamina 11 municipalități la 20 de kilometri de centrala nucleară până în martie 2014. Șase municipalități încă nu au planuri inițiale de decontaminare și doar cinci au primit aprobarea pentru începerea lucrărilor. În orașul Tamura, care a fost recent reclasificat de la o zonă interzisă la una în care locuitorii se vor putea întoarce curând, muncitorii au început să îndepărteze sol și vegetație. De asemenea, aproximativ 400 de case și 420 de hectare de teren agricol și păduri vor fi decontaminate.

Cu toate astea, eforturile sunt deja îngreunate din cauza lipsei spațiului de stocare pentru sol și alte deșeuri radioactive. Mulți locuitori s-au opus depozitelor de astfel de deșeuri în comunitățile lor. Ministrul mediului plănuise construirea unui incinerator în Tamura însă locuitorii au protestat, argumentând că nu au fost informați cu privire la această decizie decât acum o lună, iar mulți dintre ei refuză să își dea acordul pentru acest plan. Unul dintre localnici a declarat „Mă întreb mereu dacă nivelul de radiații chiar va scădea. Dacă scade pentru un timp, zona ar putea fi contaminată din nou din cauza pădurilor.

Citiți mai multe pe blogul Greenpeace – Nuclear Reaction

 

Subiecte