Dezastrul de la Fukushima ne arată că milioane de oameni sunt expuși riscurilor

Articol principal - februarie 28, 2012
Un nou raport Greenpeace arată că dezastrul nuclear de la centrala Fukushima Daiichi, situată pe coasta estică a Japoniei, nu a fost provocat de o calamitate naturală, ci de greșelile guvernului japonez, autoritățile de reglementare și de industria nucleară.

Tokio, 28 februarie, 2012 – Greenpeace a lansat astăzi Lessons from Fukushima, un nou raport care arată că dezastrul nuclear de la centrala Fukushima Daiichi, situată pe coasta estică a Japoniei, nu a fost provocat de o calamitate naturală, ci de greșelile guvernului japonez, autoritățile de regmelentare și de industria nucleară. Concluzia esențială a raportului este că acest dezastru nuclear provocat de mâna omului se poate repeta la oricare centrală nucleară din lume, milioane de oameni fiind astfel expuși riscului.

 „Deși declanșat de tragicul cutremur și tsunami din 11 martie, dezastrul de la Fukushima a fost, în cele din urmă, provocat de către autoritățile japoneze, care au ales să ignore riscurile și să considere afacerea o prioritate mai mare decât siguranța,” a declarat Jan Vande Putte, campaigner Greenpeace pe energie nucleară. „Acest raport arată că energia nucleară nu este sigură în mod inerent, iar guvernele aprobă în pripă construirea de noi reactoare nucleare, însă nu sunt pregătite corespunzător pentru a face față problemelor și pentru a proteja oamenii de dezastrele nucleare. Acest lucru nu s-a schimbat de la dezastrul de la Fukushima și de aceea, milioane de oameni sunt în continuare expuși riscurilor nucleare.

Pentru realizarea raportului (1), Greenpeace a apelat la o serie de specialiști precum dr.David Boilley, expert în fizică nucleară, de la, laboratorul de radiații independent ACRO, din Franța , Dr. David McNeill, corespondent japonez al publicației The Chronicle of Higher Education și al altor publicații și Arnie Gundersen, inginer nuclear în cadrul Fairewinds Associates,. Raportul, revizuit de dr. Helmut Hirsch, expert în siguranța nucleară, atinge trei puncte importante:

1) Autoritățile japoneze și operatorii centralei nucleare de la Fukushima au făcut estimări complet greșite referitoare la riscurile unui accident grav. Riscurile reale erau cunoscute, însă au fost minimizate și ignorate.

2) Chiar dacă Japonia este considerată una dintre cele mai bine pregătite țări din lume în ceea ce privește confruntarea cu dezastre majore, realitatea unui dezastru nuclear masiv s-a dovedit a fi mult mai gravă decât se estimase. Planurile de stare de urgență nucleară și evacuare au dat greș, iar oamenii nu au fost protejați.

3) Sute de mii de oameni au fost profund afectați de evacuările menite să-i scape de contaminarea radioactivă. Acești oameni nu își pot reface viețile din cauza lipsei sprijinului și compensațiilor financiare. Japonia este una dintre cele doar trei țări în care operatorul nuclear este tras la răspundere, prin lege, pentru toate costurile unui eventual dezastru. Cu toate acestea, și acolo legea și schemele de compensație sunt necorespunzătoare. Chiar după un an de la începerea dezastrului, oamenii afectați sunt lăsați pur și simplu să se descurce singuri, iar contribuabilii japonezi vor suporta, în cele din urmă, majoritatea costurilor.

Acest dezastru a fost previzibil și ar fi putut fi prevenit, dar a avut loc din cauza veșnicei strategii prin care se fac economii pentru a proteja profitul, nu oamenii,” a declarat Kazue Suzuki, campaigner Greenpeace pe energie nucleară în Japonia. „Autoritățile deja fac eforturi nechibzuite pentru a reporni reactoarele fără să fi învățat nimic de pe urma dezastrului de la Fukushima, iar oamenii vor fi, din nou, obligați să plătească prețul pentru greșelile guvernului lor.”„Oamenii nu ar trebui să fie forțați să trăiască cu mitul siguranței nucleare, la umbra unui dezastru nuclear care se poate întâmpla oricând,” a spus Vande Putte. „Energia nucleară trebuie îndepărtată treptat și înlocuită cu investiții inteligente în măsuri de eficiență energetică și energie obținută din surse regenerabile. Această abordare va crea milioane de locuri de muncă sustenabile, va îmbunătăți independența energetică, va reduce emisiile de gaze cu efect de seră și va asigura condițiile necesare pentru ca oamenii să nu mai sufere de pe urma emisiilor radioactive provocate de un dezastru care ar fi putut fi prevenit.

Greenpeace solicită guvernului japonez să nu repornească centralele nucleare, ci să sprijine măsurile de eficiență energetică și de încurajarea energiei regenerabile,  făcând totodată un apel global la renunțarea treptată la energia nucleară până în 2035. (2).


Note:

1) Link către rezumatul raportului Lessons from Fukushima: http://www.greenpeace.org/fukushima-lessons

2) Scenariul Greenpeace Revoluția Energetică pentru Japonia arată cum eliminarea energiei nucleare în 2012 este posibilă, concomitent cu reducerea gazelor cu efect de seră cu 25% până în 2020. Japonia: http://www.energyblueprint.info/1342.0.html. Mondial: http://www.energyblueprint.info

Subiecte