Un an de la dezastrul nuclear din Japonia

Articol principal - martie 5, 2012
Greenpeace România a organizat astăzi, la intrarea în Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, o acțiune de comemorare, la un an de la dezastrul nuclear de la Fukushima, din Japonia.

La protestul pașnic au participat 10 activiști, care au ilustrat mesajul Greenpeace cu ajutorul unor materiale vizuale.

Tot astăzi, Greenpeace face publice rezultatele unui sondaj de opinie referitor la  construirea de noi reactoare în România, la un an de la dezastrul nuclear japonez. Conform sondajului, 62% dintre români sunt împotriva construirii de noi reactoare, cu 10% mai mult decât în 2010, când Greenpeace a realizat un sondaj similar (1).

Le cerem factorilor de decizie din Ministerul Economiei să țină cont de dorința celor pe care îi reprezintă și să elimine din strategia energetică națională proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.” declară Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace.

Acțiunea de astăzi face parte dintr-o serie de activități ce marchează un an de la dezastrul nuclear din Japonia, împreună cu publicarea raportului Lessons from Fukushima, cu lansarea unei hărți interactive cu toate cele peste 400 de reactoare nucleare din lume și cu o galerie foto cu imagini din Fukushima.

Simultan, Greenpeace a organizat acțiuni similare în alte 19 țări din lume.

Pe 11 martie 2011, Japonia a fost lovită de un cutremur devastator, care a declanșat un tsunami. Acesta a lovit coasta estică a Japoniei și a afectat grav centrala nucleară de la Fukushima Daiichi, declanșând cel mai grav dezastru nuclear după cel de la Cernobîl, din 1986.

Situația actuală de la Fukushima

Compania care operează centrala de la Fukushima, TEPCO, încă are probleme cu gestionarea cantității uriașe de apă radioactivă, produsul secundar al operațiunii menite să păstreze temperatura scăzută în reactoarele de la Fukushima, grav afectate de cutremurul de anul trecut. Compania încă pompează sute de litri de apă pe zi în reactoare, apă care apoi devine contaminată radioactiv. Experții estimează că 10.000 de tone de apă radioactivă se scurg lunar din reactoare. În ianuarie și februarie doar, au fost depistate 28 de noi scurgeri. TEPCO susține că va dura cel puțin șase ani să repare scurgerile și aproximativ 25 de ani până când combustibilul nuclear din reactoare va fi scos.

Stocarea apei radioactive devine o problemă din ce în ce mai urgentă. În prezent, TEPCO poate stoca 165.000 de tone, însă deja 125.000 de tone sunt stocate. Compania a distrus pădurile din apropiere pentru a face loc pentru mai multe containere de stocare.

TEPCO a anunțat că Quince II, un robot japonez, a depistat nivele de radiații care măsoară 220  milisiverti pe oră în reactorul 2 de la Fukushima. Robotul care a fost proiectat de către cercetătorii de la Institutul Tehnologic Chiba, a fost creat pentru a explora interiorul reactoarelor centralei Fukushima Daiichi, unde nivelurile de radiație rămân prea ridicate și prea periculoase pentru oameni.


Note:

(1) Întrebările au fost adresate persoanelor cu vârsta peste 14 ani, din mediile urban și rural. Datele au fost prelevate în perioada 21 noiembrie-5 decembrie 2011, pe un eșantion reprezentativ de 1220 de respondenți.

Datele sunt ponderate astfel încât să se respecte proporția reală la nivelul populației generale pe următorii indicatori: sex, vârsta, mărimea localității, ocupație și regiune. Sursa structurii de ponderare: Institutul National de Statistica, Date privind populația României 2010. 

Subiecte