O bucată din acoperișul centralei de la Cernobîl s-a prăbușit

Articol principal - februarie 14, 2013
S-a prăbușit o bucată din acoperișul de deasupra incintei turbinei de la blocul energetic patru al centralei nucleare de la Cernobîl. Reprezentanții autorităților locale susțin că prăbușirea a fost provocată de cantitățile mari de zăpadă.

Marți, 12 februarie, s-a prăbușit o bucată din acoperișul de deasupra incintei care adăpostește turbina blocului energetic patru al centralei nucleare de la Cernobîl. Zona afectată are 600 de metri pătrați. Reprezentanții autorităților locale susțin că prăbușirea a fost provocată de cantitățile mari de zăpadă. Zona afectată este la 50 de metri depărtare de sarcofag, un adăpost construit la scurt timp după dezastrul din 1986, pentru a limita emisiile radioactive din reactorul care a explodat. Reprezentanții centralei susțin că nivelul radiației în zonă nu s-a modificat iar publicul nu este expus la riscuri.

Toată lumea trebuie să rămână calmă. Este un eveniment neplăcut dar nu este nici un pericol”, declară Maria Rudenko, purtător de cuvânt pentru centrala Cernobîl.

Chiar dacă nivelul de radioactivitate nu s-a modificat, este oricum un semnal de alarmă,” adaugă Vladimir Chuprov, reprezentant al Greenpeace Rusia. „Dacă un astfel de eveniment are loc în sala turbinei, în principiu nu există nicio garanție că sarcofagul, construit în 1986, nu s-ar putea prăbuși în viitorul apropiat.

Pe 26 aprilie 1986 a avut loc unul din cele mai grave accidente nucleare civile, în Ucraina, la centrala Cernobîl. Explozia a fost urmată de formarea unui nor radioactiv care a afectat mare parte din Europa și a determinat evacuarea a 115.000 de oameni de pe raza centralei. În prezent, accesul este interzis pe o rază de 30 de kilometri față de centrală.

Subiecte