100.000 de voci împotriva energiei nucleare în România

Comunicat de presă - martie 19, 2014
Nu va mai trebui să îţi faci griji legate de cozi! Nu va mai trebui să îţi faci griji legate de aglomeraţie! Nu va mai trebui să îţi faci griji legate de trafic! După un dezastru nuclear asta va fi ultima ta grijă.

Este mesajul celei mai recente campanii marca Greenpeace ce vizează oprirea construirii de noi reactoare şi centrale nucleare în România.

Campania îşi propune să vină ca un răspuns la numeroasele probleme din sectorul energiei nucleare, precum lipsa transparenţei, nerespectarea legislaţiei şi a acordurilor internaţionale, acordarea ilegală de subvenții pentru construirea de reactoare nucleare.

Singura centrală nucleară din România care are 2 reactoare (Cernavodă 1 şi 2) este amplasată într-o zonă cu risc seismic. În prezent se intenţionează construirea a două noi reactoare nucleare (Cernavodă 3 şi 4) şi o nouă centrală nucleară, a cărei locaţie nu a fost făcută publică. Greenpeace a obținut în instanță lista locațiilor posibile pentru amplasarea unei noi centrale nucleare.  Mai mult decât atât, în mai 2010 Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au cerut Curţii de Apel Bucureşti suspendarea autorizaţiei de amplasare a unui depozit de deşeuri radioactive la mai puţin de 1 km de localitatea Saligny, Constanţa.

În acest sens, Greenpeace România a lansat o petiţie online, al cărei obiectiv este strângerea a 100.000 de semnături valide împotriva construirii de noi reactoare nucleare, cu scopul de a le depune în Parlament pentru iniţierea unei propuneri legislative.

Potrivit unui studiu Greenpeace România există cel puţin câte un accident/incident nuclear pentru fiecare zi din an. Deşeurile nucleare reprezintă încă una dintre problemele majore cu care se confruntă acest sector, cu atât mai mult cu cât nu s-a găsit până la momentul actual o soluţie finală şi sigură de gestionare a acestora.

Germania, Japonia, Elveţia, Lituania, Bulgaria, Italia au decis să renunţe treptat la energia nucleară. Austria a interzis energia nucleară în anii 70, după organizarea unui referendum, iar, recent, tot în Austria au fost interzise și importurile de energie nucleară. Acestea sunt doar câteva dintre ţările care au făcut alegerea de a renunţa la energia nucleară, după accidentul de la Fukushima Daiichi de pe 11 martie 2011, zi rămasă în istorie drept ziua în care

...

Pământul s-a cutremurat: Accidentul de la Fukushima

Un puternic cutremur, de 9 grade pe scara Richter a avut loc în dimineaţa zilei de 11 martie în Japonia. Seismul a fost urmat de un tsunami uriaş, care a măturat insulele japoneze, fiind raportate pe tot teritoriul ţării peste 80 de incendii, unele la centralele nucleare. Cinci centrale nucleare din zona afectată de cutremur au fost închise, din motive de securitate.

Cea mai gravă situaţie a fost înregistrată la Fukushima Daiichi. La nouă luni după explozii, topirea reactoarelor, contaminarea puternică – accidentul a fost calificat drept accident nuclear extrem de grav, la fel ca şi cel de la Cernobâl. Se estimează că efectele accidentului vor fi îndepartate în câteva decenii.

Soluţiile există

În urma studiilor efectuate de Greenpeace soluţiile există, iar prin lansarea studiului Revoluţia Energetică, organizaţia arată că, folosind tehnologia disponibilă astăzi, până în 2050, România poate fi alimentată în proporţie de 84% cu energie regenerabilă.

Petiţia care susţine oprirea construirii de noi reactoare nucleare este găzduita la următoarea adresa.

Persoanele care doresc să semneze trebuie să completeze numele, prenumele, CNP-ul , localitatea şi, opţional, adresa de email.

Subiecte