Conferinţa “Belene - mit şi adevăr”:

Comunicat de presă - februarie 3, 2009
Greenpeace România, alături de Coaliţia BeleNE şi Fundaţia pentru Mediu şi Agricultură au organizat conferinţa “Belene-mit şi adevăr” pentru a prezenta riscurile construirii centralei nucleare de la Belene.

conferința de la Belene, Bulgaria

Localitatea Belene este situată la 13 km de Zimnicea, 27 km de Turnu Măgurele şi la 196 km de Bucureşti. Amplasarea unei centrale nucleare atât de aproape de graniţa cu România, precum şi amplasarea într-o zonă cu risc seismic, o transformă într-un pericol permanent la adresa populaţiei şi are un impact negativ asupra mediului. Populaţia din această zonă poate fi oricând expusă riscurilor contaminării radioactive. Depozitarea deşeurilor ridică alte semne de întrebare în ceea ce priveşte siguranţa unei astfel de construcţii.

“Bulgaria nu are nevoie de Belene, ci de o politică energetică orientată spre viitor. Centrarea numai pe energia nucleară a Guvernului Bulgar produce riscuri financiare şi economice inacceptabile, ca să nu mai menţionăm şi riscurile legate de mediu sau de siguranţă. Acestor riscuri se expun nu doar oficiali bulgari, care au şi beneficii în urma construirii acestei centrale nucleare, ci şi oameni obişnuiţi din Bulgaria şi România” a declarat Jan Haverkamp, specialist Greenpeace pe probleme de energie în Europa Centrală şi de Est.

Centrala nucleară de la Belene urmează să fie construită de către Atomstroiexport din Rusia. Ȋn momentul de faţă a fost semnat un contract cu Guvernul bulgar în acest sens, însă autorizaţia de construcţie încă nu a fost eliberată. Dacă va fi construită, centrală nucleară de la Belene urmează să aibă 2 reactoare de 1.000 MW fiecare. Centrala nucleară prevede o tehnologie de Generaţia III, care nu a mai fost construită în altă parte.

Subiecte