Apă grea, produsă pe banii statului, pentru proiecte inexistente

Comunicat de presă - mai 12, 2011
Tribunalul București a acordat câștig de cauză organizației Greenpeace România, într-un proces intentat Romag Prod, unicul producător de apă grea din țară, pentru acces la informații de interes public. Pronunțată la data de 10 mai 2011, soluția tribunalului obligă Romag Prod să furnizeze organizației Greenpeace informațiile solicitate în legătură cu cantitățile de apă grea produse și comercializate, sub sancțiunea plății unor penalități de 100 lei/zi de întârziere.

Tribunalul București a acordat câștig de cauză[1] organizației Greenpeace România, într-un proces intentat Romag Prod[2], unicul producător de apă grea din țară, pentru acces la informații de interes public. Pronunțată la data de 10 mai 2011, soluția tribunalului obligă Romag Prod să furnizeze organizației Greenpeace informațiile solicitate în legătură cu cantitățile de apă grea produse și comercializate, sub sancțiunea plății unor penalități de 100 lei/zi de întârziere.

În data de 9 iulie 2010 Greenpeace a solictat mai multe informații în legătură cu activitatea Romag Prod, producător de apă grea, folosită ca agent de moderare și răcire pentru producerea de energie în cadrul centralei nucleare de la Cernavodă, dar și în alte scopuri. În lipsa unui răspuns în termenul prevăzut de lege, Greenpeace a acționat în instanță Romag Prog, pentru obținerea informațiilor respective. La scurt timp după stabilirea termenului de judecată, Romag a transmis un răspuns parțial care însă nu furniza informațiile solicitate, legate de cantitățile de apă grea produse și de companiile care achiziționează acest produs. În același răspuns se menționa că deja a fost produsă 55% din cantitatea de apă grea necesară funcționării reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Atitudinea Romag Prod arată încă o dată faptul că unele instituții ale statului nu respectă legislația, obligând societatea civilă să se adreseze instanțelor de judecată pentru obținerea unor informații care ar trebui în mod normal să fie publice. Mai mult, faptul că statul cheltuiește resurse pentru ca Romag Prod să producă apă grea pentru niște reactoare care de zeci de ani de zile sunt doar în faza de proiect și pentru care nu există suficienți investitori, denotă iresponsabilitatea cu care Guvernul gestionează resursele. – a declarat Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Apa grea conține tritiu, izotop radioactiv al hidrogenului, care, în cazul unor emisii în mediu, mărește riscul de cancer în rândul populației.

 


Note:

[1]http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=3&d=MzAwMDAwMDAwMzQ3NjE2 

[2]Uzina de apă grea Romag Prod este o sucursală a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, www.romag.ro

Subiecte