Băncile se retrag din proiectul de finanţare a centralei nucleare Belene

Grupul Unicredit, HVB şi Deutsche Bank consideră proiectul bulgar prea riscant

Comunicat de presă - octombrie 20, 2006
Grupul UniCredit* şi Deutsche Bank au informat ieri o coaliţie de organizaţii nonguvernamentale de protecţie a mediului că şi-au retras interesul pentru finanţarea centralei nucleare Belene din Bulgaria.

Bucureşti, 20 octombrie 2006 - Odată cu decizia Grupului Unicredit şi a Deutsche Bank de a se retrage din proiectul nuclear bulgar, ambele consorţii ce doresc să construiască centrala şi-au pierdut o mare parte din susţinerea financiară necesară.

Săptămâna trecută, vineri, 13 octombrie, cetăţeni şi organizaţii de mediu din 23 de state au protestat în fata băncilor împotriva interesului Grupului UniCredit de a finanţa proiectul Belene. În Germania, mii de persoane au trimis cărţi poştale către HVB şi Deutsche Bank, exprimându-şi nemulţumirea faţă de interesul băncilor de a finanţa proiecte nucleare periculoase şi fuseseră planificate proteste în 60 de oraşe în perioada următoare. 

La începutul anului, Bayerische Landesbank şi Commerzbank au negat implicarea în acest proiect, deşi fuseseră menţionate de ministrul bulgar al economiei şi energiei, Rumen Ovcharov, ca fiind interesate. În vara acestui an, grupul belgian KBC a negat faptul că doreşte să finanţeze proiectul Belene, iar grupul francez Societe Generale s-a retras din consorţiul Skoda Alliance după analiza riscurilor asociate proiectului Belene.

Ionuţ Apostol, director executiv al fundaţiei TERRA Mileniul III, a declarat: „S-ar putea ca acesta să fie un pas înainte pentru aceste bănci în ceea ce priveşte responsabilitatea socială şi de mediu. Este o lovitură grea pentru proiectul Belene, iar guvernul bulgar ar trebui să renunţe în sfârşit la această investiţie riscantă, nefezabilă şi cu impact negativ asupra mediului. Consiliul Judeţean Teleorman a transmis proteste băncilor interesate de acest proiect, autorităţilor românesti, bulgare şi Uniunii Europene. Este trist faptul că hotărârile de consiliu judeţean şi ale uniunii consiliilor judeţene din România, precum şi cele 40.000 de semnături strânse în Teleorman împotriva proiectului nu au determinat Guvernul României să dea vreun răspuns în circa 3 luni de la adresarea petiţiilor.
Asigurarea finanţării este una dintre problemele cele mai spinoase pentru promotorii proiectelor nucleare. Sperăm că acest proiect nuclear se apropie de sfârşitul său logic. Autorităţile bulgare ar trebui sa se adreseze acestor bănci pentru investiţii în eficienţa energetică şi de utilizare a surselor regenerabile de energie.

* Grupul Unicredit deţine HVB în Germania, Bank Austria-Creditanstalt în Austria, precum şi o serie de bănci din Europa Centrală şi de Est.

Subiecte