Bulgarii și românii care construiesc un reactor nuclear în Franța sunt exploatați

Comunicat de presă - ianuarie 12, 2011
Muncitorii străini – printre care mulți români și bulgari – de pe șantierul de la Flamanville, unde se construiește reactorul nuclear de ultimă generație al companiei EDF – muncesc în condiții foarte proaste, potrivit presei franceze.

Reactorul nuclear francez, care este în construcție la Flamanville. Fotografie de France Soir

 

Muncitorii străini – printre care mulți români și bulgari – de pe șantierul de la Flamanville, unde se construiește reactorul nuclear de ultimă generație al companiei EDF – muncesc în condiții foarte proaste, potrivit presei franceze. O treime din numărul total de 3.200 de muncitori ai companiei energetice de stat EDF sunt cetățeni străini: în cea mai mare parte români și bulgari, dar și spanioli și portughezi, conform site-ului de știri Europe 1, citând ziarul France Soir.

Acum câteva zile, unii dintre muncitorii străini au lipit un abțibild pe șantier, care exprimă disperarea și frustrarea acestora în legătură cu condițiile de muncă. Pe abțibild scrie: „Stress, oprimare, disperare, ne-am săturat”. Sindicatele franceze și-au exprimat îngrijorarea cu privire la condițiile de muncă ale muncitorilor străini. Jacques Tord dela CGT a declarat pentru France Soir, cu privire la proiectul de la Flamanville, că muncitorii străini nu au aceleași condiții de lucru precum muncitorii francezi, dar acum este imposibil de știut cu cât sunt plătiți și câte ore lucrează ei de fapt.

Subiecte