Câștig de cauză în procesul împotriva depozitului de la Saligny

Articol principal - iulie 6, 2012
Greenpeace a obținut câștig de cauză într-un proces împotriva CNCAN și AN&DR, pentru anularea autorizație parțială acordată de CNCAN pentru construirea de către AN&DR a unui depozit de deșeuri slab și mediu-radioactive, în vecinătatea localității Saligny.

Conform planurilor, depozitul ar urma să fie amplasat la mai puțin de 1 km față de limita localității Saligny, iar realizarea sa ar implica defrișarea unei suprafețe împădurite, de peste 30 de hectare.

La acest moment, AN&DR trebuie să realizeze procedurile de evaluare a impactului asupra mediului și de evaluare strategică de mediu, conform legislației în vigoare. În lipsa obținerii acordului de mediu, respectiv a avizului de mediu, conform procedurilor menționate, emiterea de către CNCAN a oricăror autorizații este ilegală.

De asemenea, conform Convenției de la Aarhus, CNCAN are obligația să consulte publicul cu privire la luarea oricăror decizii cu impact asupra mediului, inclusiv la emiterea oricăror autorizații în legătură cu depozitul de la Saligny.

Autorizația inițială, provizorie, a fost suspendată în instanță în decembrie 2011 și anulată de instanță în luna iunie 2012. În consecință, documentația realizată în mod nelegal până la acest moment, pentru construirea depozitului de la Saligny nu mai poate fi folosită de către beneficiar, întrucât aceasta trebuie să fie elaborată pe parcursul desfășurării procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului și de evaluare strategică de mediu.  

Rezultatul procesului recompensează eforturile făcute de Greenpeace în ultimii ani în lupta juridică împotriva acestui proiect.

 

Subiecte