Despre cea mai periculoasă și costisitoare modalitate de a fierbe apa

Articol principal - noiembrie 22, 2013
În România, energia electrică este produsă din arderea cărbunelui, a gazului, din hidrocentrale, dintr-o serie de surse regenerabile şi prin centrala nucleară de la Cernavodă. Aici avem o problemă.

În prezent, Guvernul Român să construiască noi reactoare nucleare în România. Două dintre ele la Cernavodă, lângă cele deja existente, asta așa... că tot NU sunt românii de acord cu construirea de noi reactoare. La un moment dat a fost propusă şi construirea unei noi centrale nucleare în ţară. Unde anume? Nimeni nu poate spune exact, pentru că, deşi este dreptul fiecărui cetăţean să ştie, iar guvernul este obligat să consulte populaţia, această decizie a fost luată în secret. Situaţia ar fi simplă dacă singura problemă, deşi deloc minoră, ar fi transparenţa deciziilor în acest domeniu. La aceasta se adaugă finanțări ilegale, subvenții masive de la bugetul statului pentru reactoare care nu există, construirea de depozite de deșeuri radioactive aproape de casele oamenilor, producerea de apă grea și de combustibil nuclear pentru reactoare care nu există, pentru că nimeni, în afară de guvern, nu vrea să investească în ele piardă bani.

22 noiembrie 2013

Această tehnologie presupune mult mai multe cheltuieli şi riscuri decât beneficii. Deşi reactoarele nucleare nu au emisii directe de dioxid de carbon, unul dintre cele mai „temute” gaze cu efect de seră, poluarea şi contaminarea există la fiecare pas: de la exploatarea și prelucrarea uraniului (care presupune un consum foarte mare de apă şi contaminare cu radiaţii) până la fabricarea și folosirea combustibilului nuclear, fabricarea de apă grea, sau depozitarea deşeurilor nucleare, slab, mediu sau înalt radioactive.

Deşi omenirea foloseşte energia nucleară în scop comercial din anii '50, nu s-a descoperit o modalitate finală, sigură, de eliminare sau stocare a deşeurilor radioactive, care îşi păstrează proprietăţile nocive timp de sute de mii chiar și miliarde de ani, funcție de tipul deșeurilor. De asemenea, nimeni nu poate garanta că nu va exista vreun incident la o centrală nucleară (provocat sau nu de oameni), cu atât mai mult cu cât există cel puțin câte un incident nuclear pentru fiecare zi din an.

Având în minte aceste câteva argumente, de ce nu ar putea alege şi România o cale mai responsabilă, la fel ca și alte state, care deja şi-au făcut un plan de trecere 100% la energie regenerabilă? Deja este demonstrat că, până în 2050, cu tehnologia disponibilă în prezent, ţara noastră poate fi alimentată cu 84% energie verde. Țări precum Italia, Austria, Elveția, Germania, Lituania, Danemarca, Belgia, Grecia, Irlanda, Lichtenstein, Portugalia, Australia și Noua Zeelandă,  Japonia, aleg o cale fără pericole, unele chiar prin referendum.

Pentru a putea contribui la un viitor energetic curat, avem nevoie de sprijinul vostru. Greenpeace România a lansat o petiţie împotriva construirii de noi reactoare nucleare în ţară, pe care vă invităm să o semnaţi şi să o distribuiţi, pentru un viitor mai sigur.

Subiecte