Companiile GDF Suez, RWE și Iberdrola se retrag din proiectul centralei nucleare de la Cernavodã

Comunicat de presă - ianuarie 30, 2011
Proiectul centralei nucleare de la Cernavodã, unde Ministerul Economiei și Comerțului dorește construirea reactoarelor nucleare 3 și 4 a rãmas fãrã trei investitori importanți: GDF Suez, RWE și Iberdrola. Anul trecut, și compania CEZ s-a retras din același proiect, din care deținea o participație de 9,15%.

Centrala nucleară de la Cernavodă are în prezent 2 reactoare nucleare funcționale și anvelopele de beton pentru reactoarele 3 și 4.

Proiectul centralei nucleare de la Cernavodã, unde Ministerul Economiei și Comerțului dorește construirea reactoarelor nucleare 3 și 4 a rãmas fãrã trei investitori importanți: GDF Suez, RWE și Iberdrola. Anul trecut, și compania CEZ s-a retras din același proiect, din care deținea o participație de 9,15%.

GDF Suez, RWE și Iberdrola, împreună cu alți investitori internaționali, au fost parteneri cu SN Nuclearelectrica SA încã din 2008 în acest proiect.

Comunicatul de presã al companiei energetice germane RWE susține cã decizia de retragere se datoreazã neclaritãților economice și ale pieței din jurul acestui proiect și de criza financiarã.

Retragerea acestor mari investitori din proiectul de la Cernavodã încununeazã eforturile pe care Greenpeace România le-a depus încadrul campaniei împotriva energiei nucleare.

Greenpeace a prezentat dezavantajele și problemele proiectului de la Cernavodã în cadrul unei întâlniri a acționarilor companiei RWE, care a avut loc în Germania, anul trecut. Astfel, au fost comunicate aspecte importante care vizau pe lângã siguranța și securitatea centralei și a tehnologiei folosite la Cernavodã, și legalitatea investițiilor companiei Nuclearelectrica, aspecte fațã de care Greenpeace România a luat atitudine și a întreprins acțiuni legale, sesizând Comisia Europeană și acționând în instanță Guvernul României, pentru alocarea ilegală a unui miliard de Euro de la bugetul de stat, către Nuclearelectrica, în vederea construirii reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă.

În prezent, compania CEZ construiește cel mai mare parc de energie eoliană din Europa, în județul Constanța, cu o capacitate de 600 MW, iar compania Iberdrola a obținut aprobare pentru a construi în țara noastră cel mai mare parc eolian din lume, cu o capacitate de 1.500 MW. Investițiile companiilor private în proiecte de energie eoliană generează tot atâtea locuri de muncă cât reactoarele nucleare, fiind însă mai ieftine și nepunând în pericol sănătatea oamenilor sau mediul înconjurător. În prezent, în țara noastră sunt în diferite faze de implementare mai mult de 50 de proiecte în domeniul energiei eoliene, derulate de mai multe companii private din străinătate.

Subiecte