Contrabandă cu uraniu în Republica Moldova

Comunicat de presă - septembrie 15, 2010
Substanţa radioactivă, a cărei provenienţă nu a fost stabilită, a fost introdusă în Republica Moldova ilegal şi era păstrată într-un garaj din municipiul Chişinău.

O fetiță care stă în fața școlii de fete din Al-Majidat, Irak, în apropiere de centrala nucleară Tuwaitha. Greenpeace a găsit niveluri de radioactivitate de 3000 de ori peste limita normală, în apropierea acestei școli.

În luna august, poliţiştii moldoveni au reţinut o grupare criminală care a introdus în ţară 1,8 kg de uraniu 238, substanţă radioactivă folosită la producerea bombelor, care ar fi urmat să ajungă în Transnistria pentru a fi vândută cu 9 milioane de euro.

Gruparea care se ocupa cu comercializarea substanţelor radioactive este formată din şapte persoane, inclusiv un cetăţean din regiunea transnistreană. Trei cetăţeni din grupare au antecedente penale, fiind anterior traşi la răspundere penală în R. Moldova, în Rusia, cât şi în România, pentru acţiuni de contrabandă şi comercializare a substanţelor radioactive. Din grupare făceau parte şi doi foşti colaboratori ai poliţiei.

Substanţa radioactivă, a cărei provenienţă nu a fost stabilită, a fost introdusă în Republica Moldova ilegal şi era păstrată într-un garaj din municipiul Chişinău.

Procuratura Generală a demarat două dosare penale în acest caz. Persoanele sunt învinuite de păstrarea, transportarea şi comercializarea de uraniu 238.

Transportarea materialelor radioactive dintr-un loc în altul este mult mai simplă decât își imaginează majoritatea oamenilor. Odată împachetat într-un cilindru de plumb se poate transporta oriunde, ascuns printre pungi cu nisip igienic pentru pisici. Niciun sistem de detecție din lume nu îl va depista. Dacă luăm în calcul, după spusele unui expert în domeniu, că o bombă nucleară de dimensiunea unei mingi de tenis, ar putea rade Manhattanul de pe fața Pământului, abia atunci ne putem da seama de cât de gravă este situația și cât de dificilă este monitorizarea transporturilor de astfel de materiale.

Producerea de combustibil nuclear implică exploatarea minieră, procesarea și îmbogățirea uraniului. Este unul din cele mai murdare secrete ale acestei industrii. Aduce poluare, este deosebit de periculos pentru sănătatea mediului înconjurător și a oamenilor care au neșansa de a locui în apropierea minelor de uraniu.

Dacă îi ascultăm pe cei care sprijină energia nucleară, am crede că întregul proces de generare de electricitate se rezumă la apăsarea pe butonul de pornire al unui reactor nuclear, și nimic mai mult. Însă până acolo povestea este lungă, tristă și de cele mai multe ori nu ajunge în media. 

Subiecte