Demersurile Guvernului pentru o nouă centrală nucleară sunt ilegale

Comunicat de presă - septembrie 17, 2010
Reprezentanții Guvernului au luat decizia de a construi o nouă centrală nucleară în România. Deși Convenția de Aarhus, la care țara noastră a aderat încă din anul 2000, prevede informarea și consultarea publicului în acest sens, înainte de luarea oricăror decizii, oficialii Ministerului Economiei au decis că toate informațiile legate de acest subiect sunt secrete.

România a aderat în anul 2000 la Convenția de la Aarhus

Reprezentanții Guvernului au luat decizia de a construi o nouă centrală nucleară în România. Deși Convenția de Aarhus, la care țara noastră a aderat încă din anul 2000, prevede informarea și consultarea publicului în acest sens, înainte de luarea oricăror decizii, oficialii Ministerului Economiei  au decis că toate informațiile legate de acest subiect sunt secrete. Pentru alegerea locației noii centrale au fost deja alocate fonduri și s-a realizat un studiu care indică 102 locații posibile.

Deoarece aceste demersuri sunt ilegale, Greenpeace și Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au depus o plângere la Comisia de la Aarhus, solicitând o investigație în acest sens. În plângere este semnalat și faptul că în anul 2007 Guvernul a aprobat Strategia Energetică a României, de asemenea fără consultări cu publicul.

În urma scrisorilor trimise de către Greenpeace și CRJ, în care s-au solicitat informații legate de consultările publice efectuate, așa cum prevede legislația, Ministerul Mediului a admis că aceste consultări nu au avut loc. Abia ulterior, ministerul a început să ia în considerare demararea unei proceduri de consultare a publicului.  Consultarea publicului după aprobarea strategiei nu mai poate fi luată în considerare, iar Guvernul ar trebui să demareze o nouă procedură, conform legislației.

Subiecte