Deșeurile nucleare-proiecte în România

Pagină - iulie 31, 2011
Deșeurile radioactive se produc în fiecare stadiu al circuitului parcurs de combustibilul nuclear, de la minerit și îmbogățirea uraniului, până la operarea reactorului nuclear și reprocesarea combustibilului nuclear uzat.

Căzi de răcire la centrala nucleară Sellafield. Aceasta este un exemplu de locație temporară de stocare

O mare parte din deșeurile nucleare vor rămâne periculoase pentru mediu timp de sute de mii de ani, lăsând generațiilor viitoare o moștenire otrăvită.

Desființarea instalațiilor nucleare va produce de asemenea mari cantități de deșeuri radioactive. Multe dintre siturile nucleare din lume vor avea nevoie de monitorizare și protejare timp de secole după închidere.

România - Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a autorizat construirea unui depozit de deșeuri slab și mediu radioactive pe raza localității Anghel Saligny, județul Constanța. Depozitul ar urma să fie situat la mai puțin de 1 km distanță de gospodăriile locuitorilor. Contrar prevederilor tratatului de la Aarhus, Statul nu a derulat consultări cu publicul pe tema acestui depozit. Pentru construirea acestui depozit vor fi defrișate peste 10 hectare de pădure.

La nivelul anului 2000, volumul global al combustibilului uzat era de 220.000 de tone, și crește cu aproximativ 10.000 de tone anual. În ciuda miliardelor de dolari investiți în diverse opțiuni de stocare a acestor deșeuri, industria nucleară și guvernele au eșuat să vină cu o soluție fezabilă și sustenabilă.

Majoritatea dintre propunerile curente pentru gestionarea deșeurilor nucleare puternic radioactive includ îngroparea lor în depozite subterane, de mare adâncime. Este imposibil de estimat dacă depozitul în sine, sau containerele sau chiar stratul de stâncă ce le înconjoară vor reuși, pe termen lung, să împiedice răspândirea radioactivității în mediu.

Un exemplu de plan eșuat de stocare a deșeurilor nucleare este propunerea sitului de la Yucca Mountain, în statul Nevada, SUA. După aproape 20 de ani de cercetare și miliarde de dolari investiți, nici un gram de combustibil nuclear uzat nu a fost trimis până acum în depozit, de la reactoarele nucleare din Statele Unite. Încă nu se știe dacă locul este potrivit din punct de vedere geologic pentru stocarea deșeurilor, investigațiile continuă în cazuri de manipulare a datelor științifice și sub amenințarea acțiunii legale a guvernului de stat.

Pe lângă problemele grave generate de deșeuri, sunt multe exemple de situri de depozitare deja existente care conțin deșeuri slab radioactive unde deja există scurgeri radioactive în mediul înconjurător. Drigg din Marea Britanie și CSM din La Hague, Franța, sunt doar două dintre acestea.

În prezent nicio alternativă de stocare nu a demonstrat că deșeurile radioactive vor rămâne izolate de mediu peste zeci, sau sute de mii de ani. Nu există nicio metodă sigură de a avertiza generațiile viitoare despre existența siturilor de depozitare a deșeurilor nucleare.

Subiecte