Germania a votat pentru renunțarea la energia nucleară până în 2022

Comunicat de presă - iulie 1, 2011
Deputaţii germani, atât din cadrul majorităţii, cât şi din opoziţie, au votat joi, cu o largă majoritate, în favoarea legii care transformă Germania în cea mai mare putere economică, de până acum, care renunţă la energia nucleară

Joi, 30 iunie, parlamentul german a luat o decizie istorică și a votat pentru renunțarea la energia nucleară până în 2022.

Un număr de 513 deputaţi a aprobat textul care prevede ca ultimul dintre cele 17 reactoare nucleare ale ţării să fie oprit cel mai târziu la 31 decembrie 2022. Alţi 79 au votat împotrivă, iar opt s-au abţinut.

În total, opt legi privind dezvoltarea reţelelor electrice şi energiei regenerabile au fost supuse la vot, joi.

În 2000, când se aflau la putere, social-democraţii şi Verzii au hotărât, deja, abandonarea energiei nucleare, dar calendarul lor a fost abandonat de Merkel, sub presiunea acţiunilor de lobby din domeniul nuclear şi în pofida unei opinii publice germane profund ostilă energiei nucleare civile.

Cancelarul conservator a adoptat, ulterior, exact poziţia opusă, după catastrofa de la centrala japoneză din Fukushima, şi a hotărât să oprească cât mai rapid posibil reactoarele germane.

Subiecte