Bunul simț a izbândit după 25 de ani de luptă

Articol principal - martie 29, 2012
După 25 de ani de luptă, Greenpeace salută decizia guvernului bulgar de a opri definitiv proiectul nuclear de la Belene.

Sofia, 29 martie 2012 - Greenpeace salută faptul că Bulgaria a anulat, în sfârșit, proiectul pentru construirea unei centrale nucleare la Belene. Centrala urma să fie construită într-o zonă extrem de activă seismic, unde în 1977, 120 de oameni au pierit în urma unui cutremur produs la doar 14 kilometri de locația propusă pentru construirea centralei, orașul Sviștov.

Jan Haverkamp, expert nuclear consultant pentru Greenpeace: „Proiectul de la Belene a fost proiectat ca un Cal Troian al Rusiei pentru piața energiei nucleare din UE. Argumentele despre siguranță, despre costurile ridicate și de extinderea dependenței energetice a Bulgariei de Rusia, toate acestea nu au fost luate în considerare. În sfârșit, guvernul bulgar a recunoscut că faptele nu pot fi ignorate. Este o zi memorabilă pentru tot cei care au menținut activă dezbaterea și opoziția timp de peste 25 de ani, de la primele idei până la rezultatul final.”

În 1992, proiectul a fost oprit pentru prima dată în urma opoziției aprige la nivel local pe teme de mediu și din cauza unei deprecieri economice după căderea comunismului. Greenpeace a fost invitată să sprijine opoziția locală în 2002, când planul pentru construirea centralei nucleare a fost readus în discuție.

Albena Simeonova, agricultor organic și activist Greenpeace, a primit amenințări cu moartea după ce Greenpeace s-a implicat în acțiunile demarate în instanță împotriva defectuoasei Evaluări de Impact asupra Mediului în decembrie 2004. Greenpeace a participat în continuare în efectuarea de presiuni asupra investitorului RWE, care participa cu 49%, care deja a renunțat la 2009, cât și finanțatorii potențiali, inclusiv consilierul financiar BNP Paribas, care și-a retras implicarea în 2010.

Greenpeace felicită coaliția bulgară BeleNE!, oamenii și organizațiile din Bulgaria și de la nivel internațional care, în ultimii zece ani, s-au opus reluării acestui proiect nuclear și care nu au renunțat la demersurile lor și au continuat să expună faptele și dezavantajele proiectului, în ciuda ideologiilor care l-au menținut activ.

În ceea ce privește planurile pentru folosirea reactorului rusesc pentru o nouă centrală nucleară la Kozlodui, campaignerul pentru energie al Greenpeace Bulgaria, Denitza Petrova, a declarat: „Belene arată că energia nucleară nu este o soluție, ci o problemă. Mutarea acestei probleme de la Belene la Kozlodui nu ne va apăra de amenințările energiei nucleare, de dezavantajele economice și de deșeurile radioactive. Este un timp prielnic, Bulgaria depune eforturi serioase pentru dezvoltarea alternativelor, a eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie.”

Subiecte