Operațiuni riscante la Fukushima

Pagină - noiembrie 21, 2013
În martie 2011 a început sfârșitul pentru Fukushima odată cu tsunami-ul declanșat de cutremurul cu magnitudinea 9. De atunci încoace situația s-a înrăutățit.

Muncitorii de la centrala de la Fukushima au început să scoată combustibilul nuclear uzat din bazinul reactorului avariat după seismul de acum doi ani. Ei vor extrage pe rând toate cele peste 1.500 de bare de combustibil scufundate în bazin. Potrivit companiei, extragerea combustibilului doar de la reactorul 4 va dura un an de zile şi este cea mai dificilă de când reactorul a fost stabilizat. Unii experți spun că termenul de un an de zile este ambițios. Cu toate acestea este o operațiune urgentă. Combustibilul este stocat la un nivel de 18 metri deasupra pământului, într-o clădire înclinată care s-ar putea prăbuși dacă ar avea loc alt cutremur.

Această operațiune face parte din lanțul amplu de operațiuni de închidere completă a centralei de la Fukushima – o sarcină care va costa, cel mai probabil, zeci de miliarde de dolari și va dura decenii întregi.

Pentru prima dată de la accident, combustibilul folosit va fi scos din clădirea afectată şi depozitat în nişte containere mai sigure.

Operaţiunea are loc sub apă, pentru a preveni riscul de radiaţii. O macara ridică încet fiecare bară care conţine uraniu şi plutoniu şi o introduce într-un container foarte bine izolat. Acesta este ulterior sigilat, tot sub apă, după care va fi scos şi depozitat în siguranţă.

Fiecare bară de combustibil cântăreşte 300 de kilograme iar nivelul de radiaţii este de zece ori mai mare decât al bombei de la Hiroshima.

În martie 2011, regiunea a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 9, iar centrala nucleară de la Fukushima a fost grav avariată. Incidentul este considerat cea mai gravă catastrofă nucleară, după cea de la Cernobîl, din 1986.

Surse: Reuters, Yahoo News

 

Subiecte