Scoateți portofelul, prietenul nuclear s-a întors!

Articol principal - noiembrie 9, 2012
Postare pe blog de Justin McKeating

sampanie   Câteva noutăți din ultimele săptămâni în ceea ce  privește sectorul nuclear: Reparațiile pentru cele  134 de reactoare nucleare din Uniunea  Europeană ar putea costa 25 de miliarde de euro. China trebuie să cheltuie 80 de miliarde de Yuan pentru a moderniza instalațiile nucleare pentru a se putea ridica la standardele internaționale.  În Marea Britanie, gigantul nuclear EdF amenință să se retragă de la construcția de noi reactoare nucleare în țară până va primi „asigurări de la guvern cu privire la asistența pe care o va primi compania.”

Aceasta înseamnă un singur lucru: trebuie să ne deschidem portofelele, pentru că energia nucleară este ca un prieten care are nevoie de mulți bani, dar nu poate promite când și dacă îi va mai returna. Dar, de fapt, un prieten adevărat nu ar face un asemenea gest.

Sunt vremuri grele pentru toată lumea. Toți a trebuit să ne micșorăm așteptările în aceste vremuri dure din punct de vedere economic. Sigur au fost cazuri când ai mers la cumpărături și te-ai uitat cu jind la un DVD box set pe care ți l-ai dori dar nu ți-ai putut permite. Poate nu mai ieși în oraș să mănânci sau să stai la un pahar. Ai mers în concediu anul acesta? Mulți oameni nu și-au permis.

Dar „prietenul” nostru nu își face asemenea griji. El are toate box-set-urile pe care le vrea. Se înfruptă din friptură Kobe și bea șampanie Krug. Tocmai și-a rezervat o vacanță lungă în Caraibe. Și știi cine plătește? Noi. Nu-i pasă cât de mult costă. Când vine nota de plată nu trebuie decât să te sune și să îți ceară mai mulți bani. Când vine la tine, costă nu doar o avere să-i faci pe plac. E murdar, dezordonat și niciodată nu curăță după el – mereu tu trebuie să faci asta.  Nu te poți baza pe el niciodată și mereu nu are de muncă. Întârziere mereu și nu e niciodată la timp. S-a oferit să te ajute să-ți repari casa dar atunci când ai nevoie de el nu-i dai de urmă. E timpul să-i faci vânt.

Între timp, ceilalți petrec alături de niște prieteni mai de nădejde. Însoriți și aerisiți, mereu curați și mereu la dispoziția noastră. Plătesc înapoi banii pe care îi dăm și nu ne irosesc fondurile.

Ar trebui să faci și tu cunoștință cu ei.

Ești invitat!

Subiecte