Protestele împotriva energiei nucleare au rezultate

Comunicat de presă - decembrie 18, 2010
În urma protestelor organizațiilor de mediu și a partidelor de opoziție, Germania a pus capăt unui plan controversat de a transporta bare de combustibil nuclear, puternic radioactiv, către Rusia, und ear fi urmat să fie reprocesate și depozitate ca deșeuri nucleare. Norbert Roettgen, ministrul mediului, a declarat că 951 de bare de combustibil nuclear uzat de la un reactor experimental din fosta Germanie de Est vor fi depozitate în continuare în depozitul din Ahaus.

Activiștii Greenpeace au fixat un banner uriaș de un pod peste calea ferată, reușind să întârzie un transport de deșeuri nucleare în Germania

În urma protestelor organizațiilor de mediu și a partidelor de opoziție, Germania a pus capăt unui plan controversat de a transporta bare de combustibil nuclear, puternic radioactiv, către Rusia, unde ar fi urmat să fie reprocesate și depozitate ca deșeuri nucleare. Norbert Roettgen, ministrul mediului, a declarat că 951 de bare de combustibil nuclear uzat de la un reactor experimental din fosta Germanie de Est vor fi depozitate în continuare în depozitul din Ahaus.

Cu toate acestea, lupta continuă. Luna trecută 10.000 de oameni – localnici, politicieni, organizații de mediu, cluburi de fotbal, sindicate și suporteri veniți din toată Germania și nu numai – au acționat direct și non-violent împotriva transportului CASTOR de deșeuri nucleare către depozitul  temporar de la Gorleben.

Transporturile continuă. Pe 14 decembrie, containere care conțineau deșeuri nucleare și-au pornit traseul de la complexul nuclear francez Cadarache către situl de depozitare temporară din nord-estul Germaniei. Greenpeace a fost acolo.

Miercuri, 15 decembrie, transportul a trecut granița. În cadrul unei acțiuni, la 15 kilometri de Lubmin, cinci alpiniști Greenpeace au atârnat de un pod un banner uriaș, deasupra căii ferate, pe care scria „No Castor to Lubmin”. Condițiile au fost dure, din cauza temperaturii scăzute de -7 C, vânt foarte puternic și ninsoare, dar activiștii au rămas pe poziție. După mai bine de două ore activiștii au fost îndepărtați iar transportul a mers mai departe.

Cu toate astea, la o distanță de 500 de metri, trenul s-a oprit din cauza a doi activiști viteji din cadrul organizației Robin Wood, care s-au legat de șinele de tren. Polițiștilor le-au trebuit șase ore pentru a-i îndepărta, astfel că transportul a ajuns la Lubmin cu o întârziere de 11 ore.

Problema depozitării sigure a deșeurilor radioactive rămâne nesoluționată. Cu toate acestea, guvernul federal german a decis să prelungească durata de folosire a reactoarelor sale nucleare, ceea ce înseamnă că se vor produce și mai multe deșeuri pentru care nu există o soluție. Unde vor fi toate aceste deșeuri stocate? Aceste demonstrații împotriva  transportului de deșeuri transmit un mesaj clar către autorități: populația Germaniei nu mai accept această situație. Următorul pas este reprezentat de alegerile locale din Baden-Württemberg, de la finalul lunii martie. Sondajele recente arată clar că majoritatea populației se opune energiei nucleare. Partidele politice care fac lobby pentru companiile de producere a energiei nucleare în Germania vor fi trimise acasă.

Subiecte