Publicul german se opune masiv energiei nucleare

Comunicat de presă - noiembrie 8, 2010
Germania este scena unei mobilizări masive a publicului împotriva deșeurilor radioactive și împotriva extinderii duratei operaționale a 17 reactoare nucleare în țară, cu o durată medie de 12 ani. Această mobilizare Greenpeace împotriva CASTOR (Carcasă de Stocare și Transport a Materialelor Radioactive) este ce mai mare acțiune de protest organizată vreodată în Germania.

Kumi Naidoo face semnul „X” anti-CASTOR, adresându-se unei adunări de 50.000 de protestatari în Dannenberg, Germania pe 6 Noiembrie, 2010. Imagine: Gordon Welters / Greenpeace

Doar într-un singur punct, 5.000 de oameni au petrecut o noapte în frig, stând și dormind pe șinele de tren pentru a opri trecerea convoiului nuclear periculos. Imagine: Shaun Burnie / Greenpeace

Kumi Naidoo, Directorul Executiv al Greenpeace International, împreună cu Yannick Rousselet, campaigner pe tema energiei nucleare în Franța, la punctul de pornire al transportului CASTOR în La Valognes, Franța. Imagine: Pierre Gleizes / Greenpeace

Germania este scena unei mobilizări masive a publicului împotriva deșeurilor radioactive și împotriva extinderii duratei operaționale a 17 reactoare nucleare în țară, cu o durată medie de 12 ani. Această mobilizare împotriva CASTOR (Carcasă de Stocare și Transport a Materialelor Radioactive) este ce mai mare acțiune de protest organizată vreodată în Germania. Alături de activiștii Greenpeace au protestat atât tineri cât și persoane în vârstă, fermieri și politicieni, organizații de mediu și de tineret. Este o mișcare a unor oameni diferiți, dar uniți sub același slogan: „Nein Danke” – Nu, mulțumesc – energiei nucleare.

Familii întregi s-au alăturat din solidaritate comunităților locale care, în ultimii 30 de ani, au protestat împotriva deșeurilor nucleare. Anul acesta demonstrațiile au luat amploare din cauza deciziei luate de cancelarul Merkel și de guvernul acestuia, de a anula termenul limită de eliminare a energiei nucleare în Germania, care a fost stabilit prin lege.

La demonstrația de sâmbătă, activiștii Greenpeace i-au solicitat cancelarului să pună capăt erei nucleare și să se asigure că oamenii vor privi Germania ca un lider al revoluției energetice, decât ca pe o țară care cade pradă unei ere atomice depășite. Germania nu are nevoie de energie nucleară și este un lider global în domeniul energiei regenerabile, domeniu în care sunt angajați 380.000 de oameni.

Transportul de deșeuri nucleare CASTOR este un exemplu al erei atomice care trebuie să ia sfârșit. Este un convoi feroviar care transportă 11 containere a câte 100 de tone de deșeuri nucleare care sunt reprocesate în Franța și apoi returnate Germaniei anual, pentru a fi stocate. Acele 11 containere au fost măsurate de către ANDRA (Agenția Națională pentru Gestionarea Deșeurilor Radioactive) arată că radioactivitatea din fiecare container este mai mare decât cea emisă la Cernobîl în 1986 – asta face ca transportul CASTOR să fie ca un Cernobîl pe roți.

Destinația finală a acestui convoi periculos este Gorleben, Germania – unde deșeurile sunt duse într-un depozit care este total nepotrivit din punct de vedere geologic. Desigur, nici nu există vreun loc potrivit pentru depozitarea în siguranță a deșeurilor radioactive – industria nucleară nu are o soluție permanentă pentru problema deșeurilor radioactive.

Din acest motiv locuitorii din Gorleben s-au mobilizat în fiecare an, iar anul acesta protestul a reunit încă și mai mulți oameni. Fermierii și-au deschis casele pentru a găzdui protestatarii care au venit din toată țara și de dincolo de granițe. Rezistența oamenilor din Gorleben trimite un mesaj valoros și universal: nu ne vom supune unui guvern care acționează mai mult în interesul industriei nucleare decât în interesul cetățenilor săi. 

Subiecte