Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor costa 5 miliarde de euro, în loc de 4, cum era estimat

Comunicat de presă - octombrie 13, 2010
Prețul estimativ pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă a crescut, de la 4 miliarde de euro la 5 miliarde, fiecare reactor având o capacitate de 720 de MW.

Publicația săptămânală Platts Nucleonic scrie că prețul estimativ pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă a crescut, de la 4 miliarde de euro la 5 miliarde, fiecare reactor având o capacitate de 720 de MW.

Mai mult, după retragere, investitorii străini care au rămas, Arcelor-Mittal,  Iberdrola, GdF Suez, ENEL și RWE luau în considerare opțiunea de a prelua 15, până la 20% din proiect, în timp ce compania de stat Nuclearelectrica ar urma să participe cu omică parte de capital fix, inclusiv o contribuție în apă grea.

Greenpeace are informații potrivit cărora finanțarea producerii de apă grea pentru acest proiect a provenit de la guvern, și constituie astfel un ajutor de stat ilegal. Acum o lună Greenpeace a sesizat Comisia Europeană asupra acestui aspect.

Guvernul român a amânat pentru decembrie luarea deciziei de a continua sau nu proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Inițial, decizia trebuia luată în septembrie. 

Compania italiană de utilități Enel va lua o decizie în ceea ce privește implicarea sa în proiectul nuclear al statului român, stabilit împreună cu marii parteneri europeni (proiectul de finalizare a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă) în momentul când reformele din sectorul energetic vor deveni previzibile.

Conform declarațiilor reprezentanților Enel pentru agenția Bloomberg, această decizie depinde foarte mult de schimbările din cadrul reglementărilor pieței energetice, pe lângă crearea celor două companii energetice de stat. 

Subiecte