Miniștrii trebuie să ia în considerare starea de risc nuclear în Europa

Articol principal - iunie 25, 2012
La 15 luni după dezastrul nuclear din Japonia, miniștrii europeni din sectorul energiei trebuie să analizeze rezultatele „testelor de stress” pentru centralele nucleare, în cadrul întâlnirii Consiliului pe Energie.

Bruxelles, 14 iunie 2012 – La 15 luni după dezastrul nuclear de la Fukushima, din Japonia, miniștrii europeni din sectorul energiei trebuie să ia în considerare pentru prima oară rezultatele „testelor de stress” pentru centralele nucleare, în cadrul întâlnirii Consiliului pe Energie.

Greenpeace a apelat la experți independenți pentru a analiza elementele din cadrul raportului testelor de stress efectuate de companiile care operează centralele nucleare din Europa.

-   Deficiențe alarmante în privința rezervelor de curent pentru centralele nucleare, inclusiv mai multe reactoare care se bazează pe un singur generator diesel în caz de dezastru. S-a descoperit chiar că unele centrale nucleare nu pot face față în condiții de cutremur sau inundații. De-a lungul continentului protejarea împotriva radiațiilor este teribil de inadecvată în locuri de stocare a combustibilului uzat, foarte periculos.

-   Operatorii testelor au ignorat mai multe scenarii dezastruoase, precum cel care la Fukushima a devenit realitate. Majoritatea au ignorat eventualitatea accidentelor aviatice și toate au ignorat planurile de evacuare de urgență, în ciuda faptului că centralele sunt situate și la 10 kilometri distanță de orașele europene.

-   Concordanța între raportări este foarte mică, comparația între situația fiecărei centrale este dificilă sau imposibilă, în unele cazuri.

Descoperirile cercetărilor pot fi consultate aici www.greenpeace.org/eu-unit/en/Publications/2012/stress-tests-briefing/. Cercetarea este completată cu calcule independente (hărți) care arată cum norul nuclear ar putea acoperi Europa, în cazul unui accident nuclear grav.  

Roger Spautz, campaigner Greenpeace în domeniul energiei, a declarat: „Dacă aceste teste au fost menite să  crească încrederea în energia nucleară, rezultatele au fost exact opusul. Întrebările dificile au fost ignorate în tăcere, inclusiv cele referitoare la scenariile dezastrelor precum cel din Japonia. Dacă vor o imagine originală a riscului nuclear, guvernele ar trebui să trimită înapoi raportul cu o notă de subsol pe care să scrie «Este nevoie de mai mult stress».

Comisarul Oettinger a promis că testele de stress vor fi uniforme, ample, exhaustive și bazate pe lecțiile învățate de la Fukushima și alte cazuri grave. Centralele care „pică” testul ar trebui închise, a declarat el [1]. În toamnă, comisia va prezenta o poziție față de rezultatele testelor.

Note

[1] Vezi www.spiegel.de/international/europe/spiegel-interview-with-energy-commissioner-oettingerfukushima-has-made-me-start-to-doubt-a-754888.html

Subiecte