RWE se retrage din proiectul Belene

Comunicat de presă - octombrie 30, 2009
Cel mai mare acționar al centralei nucleare de la Belene, RWE, a anunțat oficial Bulgaria că se retrage din proiect. RWE deținea 49% din acțiunile proiectului nuclear. Acceași companie deține acțiuni și în proiectul nuclear de la Cernavodă.

10 August 2005. Acțiune Greenpeace în apropierea sitului de construcție a centralei nucleare Belene

București, 29 octombrie 2009 - Cel mai mare acționar al centralei nucleare de la Belene, RWE, a anunțat oficial Bulgaria că se retrage din proiect. RWE deținea 49% din acțiunile proiectului nuclear. Acceași companie deține acțiuni și în proiectul nuclear de la Cernavodă.

Unul din motivele retragerii RWE pare a fi faptul că există riscuri pentru construcția unei noi centrale nucleare lângă cea de la Cernavodă, din România. Decizia companiei RWE reprezintă o victorie dorită de ani de zile pentru coaliția bulgară anti-nucleare “NO! for Belene”, coaliție care reunește peste 20 de ONG-uri pe probleme de mediu. Printre acestea se numără Greenpeace și organizația germană Urgewald.

Petko Kovachev, purtător de cuvânt al coaliției “NO! for Belene”, a declarat că organizațiile au tras semnale de alarmă asupra reînceperii proiectului Belene în 2002, pentru că este situat într-o zonă seismică, unde nu mai departe de anul 1977 a avut loc un cutremur în urma căruia  120 de persoane au fost ucise. S-a evidențiat și faptul ca proiectul va fi cu mult mai costisitor decat prețul fantastic menționat de guvernanți bulgari.

Heffa Schucking, purtătoarea de cuvânt a organizației germane Urgewald, a coordonat ani la rând opoziția împotriva implicării companiei RWE în acest proiect, declarând că faptul că RWE a ignorat toate semnalele de alarmă cu privire la mediu, economie, corupție și riscuri cu privire la măsurile de siguranță, într-un proiect de o asemenea anvergură, arată cât de incompetentă și cât de orbită ideologic este compania în încercarea de a bifa toate planurile de pe agenda nucleară. Ea a mai adăugat că RWE ar trebui să-și prezinte concluziile retragerii și, de asemenea, să-și înceteze și participarea în proiectul nuclear de la Cernavodă care se confruntă cu probleme similare.

Jan Haverkamp, expertul Greenpeace pe probleme nucleare în Europa Centrală, a declarat că decizia celor de la RWE arată adevărata față a energiei nucleare: este prea costisitoare pentru a mai conta. Nu sunt departe timpurile când Bulgaria va închide acest capitol și va privi spre viitor promovând eficiența energetică și sursele regenerabile de energie.

Subiecte