Scandal nuclear Areva: Greenpeace a descoperit radioactivitate pe străzile Nigerului

Comunicat de presă - noiembrie 28, 2009
Greenpeace a găsit niveluri foarte ridicate de contaminare cu radiaţii pe străzile din Akokan unde se joacă copiii. Ce este şi mai îngrijorător este faptul că tocmai anul acesta, compania nucleară AREVA a susţinut că exact aceleaşi zone sunt lipsite de pericol.

Areva este o companie de energie nucleară care deține mine de uraniu în Niger

26 noiembrie 2009 - Niger Totul a început în 2003 când a fost semnalată contaminarea radioactivă în oraşele din apropierea minelor de uraniu din Niger de către laboratorul independent CRIIRAD şi ONG-ul local AghirIn’Man.

În 2007 CRIIRAD a descoperit niveluri periculoase de radiaţii lângă spitalul din satul minier Akokan. Administratorul minei, gigantul nuclear francez AREVA, a recunoscut răspândirea contaminării în sat.

În octombrie al aceluiaşi an, reprezentanții companiei miniere şi ai filialei COMINAK, deținută de AREVA, au declarat că a fost abordată problema contaminării. În septembrie 2009 AREVA a confirmat CRIIRAD-ului că a fost efectuată o decontaminare şi străzile au devenit din nou sigure.

Este clar că nu este adevărat.

Încă există materiale radioactive pe străzile din Akokan. Constatările făcute de Greenpeace contrazic direct declarațiile AREVA. Locuitorii acestor sate sunt expuşi în mod inutil la niveluri ridicate de radiaţii. Într-o zonă testată de Greenpeace, radiaţiile erau de aproape 500 de ori mai mari decât nivelurile normale.

Acesta este preţul ascuns al energiei nucleare: bărbaţi, femei şi copii inocenţi expuşi la radiaţii, exploatare şi pericole. Este ceva ce nu vei găsi în broşurile atrăgătoare şi pe siturile web impresionante din industria nucleară.

Asta este ceea ce trebuie să acceptăm dacă vrem să continuăm să folosim energia nucleară pentru nevoile noastre energetice. Uraniul din Niger este folosit pentru alimentarea centralelor nucleare în Franţa. Reactoarele nucleare trebuie să deţină uraniu. Pentru obţinerea acelui uraniu se pare că oamenii trebuie să sufere. Este o poveste spusă oriunde în lume unde este extras uraniu. Întreabă-te: ţi-ar plăcea să trăieşti lângă o mină de uraniu?

Industria nucleară nu vrea ca tu să te gândeşti la praful de pe străzile din Akokan. În schimb vrea ca tu să te găndeşti la energia aşa-zis curată şi sigură. Sunt curate străzile din Akokan? Sunt în siguranţă locuitorii lui?

 

AREVA a demonstrat că nu poate fi de încredere când vine vorba să ocupe deaceastă problemă. Trebuie realizate o evaluare şi decontaminare imediate, ample şi independente pentru a ne asigura că oamenii din satele miniere sunt protejaţi de radiaţiile AREVA.

(Informaţii detaliate despre constatările din Akokan  realizate de Geenpeace pot fi găsite aici)

Subiecte