Slovacia: Comisia Europeană trebuie să facă demersuri împotriva centralei nucleare de la Mochovce

Comunicat de presă - ianuarie 17, 2011
Slovacia este sancționată pentru că nu a făcut consultări cu publicul în privința proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Mochovce. Slovacia a încălcat legislația UE iar Comisia Europeană va supraveghea implementarea corectă a legislației în domeniu. Decizia implică faptul că construcția centralei nucleare de la Mochovce va fi oprită până la efectuarea unei noi evaluări a impactului de mediu

Centrala nucleară Mochovce

Bruxelles / Bratislava -17 ianuarie 2011 –  Comitetul de Conformitate al Convenției de la Aarhus a sancționat Slovacia pentru că nu a făcut consultări cu publicul în privința proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Mochovce. Această decizie înseamnă și că Slovacia a încălcat legislația UE iar Comisia Europeană va supraveghea implementarea corectă a legislației în domeniu. Decizia implică faptul că construcția centralei nucleare de la Mochovce va fi oprită până la efectuarea unei noi evaluări a impactului de mediu.

Proiectul nuclear Mochovce 3 și 4 este situat în sudul Slovaciei, aproape de granița cu Ungaria și Austria. Compania care construiește este gigantul energetic ENEL, din Italia. Proiectul are două reactoare sovietice, din anii 1970, care au mari carențe la sistemele de siguranță, inclusiv un înveliș secundar care să protejeze centrala de eventuale atacuri din exterior.

Slovacia a permis începerea construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala Mochovce înainte ca publicul să fie consultat în privirea acestui proiect. Greenpeace, ONG-ul slovac Matku Zem, Global 2000 (Friends of the Earth din Austria) și Ökobüro Viena au trimis plângeri către curțile de justiție slovace și către UNECE Aarhus Convention Compliance Committee (ACCC), din Geneva. ACCC este cel mai înalt organ legal care interpretează Convenția de la Aarhus cu privire la accesul la informații de interes public, participare publică și accesul la justiție pe probleme de mediu. ACCC a hotărât ca Slovacia a permis în mod ilegal construirea reactoarelor nucleare la Mochovce când consultările cu publicul nu au fost finalizate  conform procedurii.

În urma deciziei ACCC, Slovacia va trebui să ceară oprirea construcției și să refacă consultările cu publicul din cadrul evaluării impactului asupra mediului.

Pentru că UE a semnat Convenția de la Aarhus, Comisia Europeană este obligată să înceapă procedurile necesare împotriva Slovaciei pentru încălcarea acestei Convenții și a directivelor UE din domeniu.

Situația din Slovacia este foarte similară cu cea din România, în ceea ce privește activitatea nucleară. Guvernul României a luat decizia de a continua proiectul nuclear (construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă) și de a construi o nouă centrală nucleară în România, fără a face consultări cu publicul. Pentru noua centrală nucleară a fost plătit un studiu de impact din bani publici, iar posibilele locații pentru amplasarea centralei sunt ținute secrete, în mod ilegal. Greenpeace a acționat în instanță Ministerul Economiei (citește mai multe aici), a depus o plângere la Comitetul de Conformitate al Convenției de la Aarhus (citește mai multe aici) și la Comisia Europeană, pentru a semnala alocarea ilegală de fonduri de la bugetul de stat pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă (citește mai mult aici).

Energia nucleară nu reprezintă o soluție la problema schimbărilor climatice, cu atât mai puțin la obținerea independenței energetice a unei țări. De altfel, proiectul de la Cernavodă întâmpină multe probleme din cauza costurilor estimate (citește mai multe aici), iar un investitor important (compania CEZ) s-a retras din acest proiect, compania derulând mai multe proiecte în domeniul energiei regenerabile (citește mai multe aici și aici). 

Subiecte