Activiști ascunși timp de 28 de ore într-o centrală nucleară

Articol principal - octombrie 12, 2012
Marți, 70 de activiști Greenpeace au pătruns în două centrale nucleare din Suedia, în efortul de a arăta cât de slab este nivelul de securitate de la aceste centrale. Cel puțin șase dintre ei s-au ascuns peste noapte în cele două centrale: patru la Ringhals și doi la Forsmark.

UPDATE: În centrala nucleară erau mai mulți activiști decât credea compania. Aceștia nu au fost niciodată descoperiți, ci și-au făcut singuri apariția după 38 de ore.

Activiștii au evitat paza pe tot timpul nopții și au fost descoperiți doar când Greenpeace Suedia a sunat presa a doua zi dimineața pentru a le anunța prezența în centrale. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda declarațiilor reprezentanților companiei Vattenfall prin care susțineau, cu o zi în urmă, că „sistemul de securitate a funcționat potrivit planurilor.”

Una din persoanele care a înnoptat în centrală este campaignerul pe energie al Greenpeace Lauri Myllyvirta. Iată ce a scris despre această experiență:

„Mi-am petrecut noaptea pe acoperișul centralei nucleare suedeze Ringhals. Peste 24 de ore - și am ieșit doar pentru că am ales să ne dezvăluim prezența noastră aici.”

Asta îmi arată cât de incredibil de ușor accesibile sunt sistemele vitale care alimentează cu energie sistemele de răcire a reactorului.

Raportul recent al UE cu privire la testele de stress arată că la nivelul unor reactoare suedeze, întreruperea alimentării cu energie a unui reactor ar duce, doar într-o oră, la un accident nuclear.


Am luat parte la această acțiune pentru a atrage atenția asupra a cât de puțin le pasă companiilor nucleare de sănătatea și siguranța oamenilor și cât de puțin protejează reactoarele de accidente.

Lacunele referitoare la siguranță arată că reactoarele nucleare suedeze sunt un motiv de alarmare. Operatorii centralei nu sunt pregătiți pentru o eventuală defecțiune a sistemului de răcire cu apă din mare, pentru o cădere masivă de zăpadă sau pentru cutremurele de magnitudinea specifică țării.

În 2006, cedarea generatoarelor de rezervă și a altor sisteme de siguranță de la centrala nucleară Forsmark au fost unele dintre cele mai serioase incidente după 2000, înainte de dezastrul de la Fukushima.

Autoritățile au încercat să gestioneze problemele cu siguranța timp de ani de zile, prin măsuri mult prea lejere: supraveghere specială, rapoarte, investigații și revizuirea protocoalelor.

Cu toate acestea, problemele grave la nivel de securitate continuă. Ultima dovadă a acestui fapt a fost un incendiu care a izbucnit la centrala Ringhals acum câteva luni, din cauza unei proceduri de pornire care s-a desfășurat prea repede. Acest incident a fost urmat de o mușamalizare intenționată.

Singura cale prin care se poate remedia această situație înainte să se producă un accident grav este ca incidentele să aibă consecințe clare: operatorii centralei respective să închidă reactoarele, cel puțin până când vor fi rezolvate cele mai grave probleme.

Ministrul mediului din Suedia i-a chemat în biroul său pe reprezentanții operatorilor centralelor nucleare din Suedia, E.oN și Vattenfall, după acțiunea Greenpeace, și i-a amenințat în mod public cu revocarea licenței de funcționare dacă nu rezolvă problemele scoase în evidență. Sper că se va ține de cuvânt și va elibera Suedia de energia nucleară, o alegere periculoasă, costisitoare și nenecesară.

Subiecte