Studiile Greenpeace situează accidentul de la Fukushima la nivelul 7, fiind la fel de grav ca cel de la Cernobîl

Comunicat de presă - martie 26, 2011
Noi rapoarte indică scurgeri de apă radioactivă la reactorul 3 de la Fukushima, dar o nouă analiză pregătită pentru Greenpeace Germania de către Dr. Helmut Hirsch, expert în siguranță nucleară, arată că criza nucleară din Japonia a dus la eliberarea unei cantități suficiente de radioactivitate pentru ca accidentul să fie clasat la nivelul 7 pe scala INES

Fum alb ieșind din unitatea 3 a centralei de la Fukushima. fotografie făcută pe 15 martie 2011

Hamburg, 25 martie 2011— Noi rapoarte indică scurgeri de apă radioactivă la reactorul 3 de la Fukushima, dar o nouă analiză pregătită pentru Greenpeace Germania de către Dr. Helmut Hirsch, expert în siguranță nucleară, arată că criza nucleară din Japonia a dus la eliberarea unei cantități suficiente de radioactivitate pentru ca accidentul să fie clasat la nivelul 7 pe scala INES: Scala Internaţională a Evenimentelor Nucleare. Acesta este cel mai înalt nivel de pe această scală, echivalent cu dezastrul din 1986 de la centrala nucleară de la Cernobîl.

Evaluarea lui Hirsch, bazată pe informații publicate de agenția guvernamentală franceză de radioprotecție (IRSN) și de către Institutul Central pentru Meteorologie și Geodinamică din Austria (ZAMG) a relevat că nivelul total al radionuclizilor de iod-131 și cesiu-137 eliberați între 11 martie și 23 martie a fost atât de ridicat încât criza de la Fukushima deja echivalează cu trei incidente de nivelul 7 pe scala INES.

Ceea ce se întâmplă la Fukushima este la fel de grav ca ceea ce s-a întâmplat la Cernobîl. Este foarte important ca autoritățile japoneze, industria nucleară și IAEA să nu mai ascundă amenințarea contaminării radioactive și să ofere informații clare și cinstite despre riscul asupra sănătății publicului pentru a proteja oamenii,” a spus Dr. Rianne Teule, campaigner Greenpeace pe probleme de energie.

Evenimentele din ultimele două săptămâni sunt un apel de deșteptare pentru guvernele din toată lumea care ar trebui să ducă la sfârșitul erei nucleare, direcționând investițiile spre încurajarea eficienței energetice și spre dublarea eforturilor de captare a energiei regenerabile din surse sigure și neriscante.

Raportul poate fi accesat aici

Subiecte