Riscurile invechirii reactoarelor CANDU-6

Publicație - martie 5, 2014
O analiză a riscurilor învechirii reactoarelor de tip CANDU-6, modelul reactoarelor existente în România, Cernavodă 1 și 2

Reactoarele CANDU de la Cernavodă sunt proiectate pentru o durată de viață de 25 de ani, iar acest lucru înseamnă că în opt ani, reactorul 1 de la Cernavodă ar trebui deja închis.

În condițiile în care centralele nucleare din Europa prezintă un risc din ce în ce mai mare din cauza învechirii, reactoarele CANDU prezintă mari probleme și riscuri în ceea ce privește posibilitatea prelungirii duratei de funcționare.

Miezul unui reactor CANDU trebuie complet înlocuit după 25 de ani de funcționare. Inaccesibilitatea acestei componente face dificilă – dacă nu imposibilă – evaluarea corespunzătoare a gradului de degradare și siguranță a componentelor.

Pe măsură ce reactoarele nucleare se învechesc, treptat se impun anumite operațiuni de reparații și întreținere, foarte costisitoare.

În 2004, compania Hydro-Quebec, care operează reactorul CANDU-6 din provincial canadiana Quebec, a informat Comisia Canadiană pentru Siguranță Nucleară că prelungirea duratei de funcționare a reactorului ar fi o decizie slabă din punct de vedere economic și ar depinde de cerințele de reglementare.[i] La acea vreme, Hydro-Quebec a estimat costul renovării centralei nucleare Gentilly-2 la aproximativ 1,2 miliarde de dolari canadieni.[ii] În 2012, Hydro-Quebec a abandonat acest proiect când recunoscut că renovarea centralei ar costa peste 3 miliarde de dolari canadieni.[iii]

Pentru că în cazul reactoarelor de tip CANDU, miezul reactoarelor trebuie complet înlocuit după 25 de ani de funcționare și din cauza costurilor crescânde ale reparațiilor extensive, Canada a decis închiderea a 9 din cele 22 de reactoare CANDU ale sale până în 2020. 


[i]                       Letter from René Pageau, Hydro-Quebec, to Robert Leblanc, the CNSC, “Cadre réglementaire pour la réfection de Gentilly-2,” January 22, 2004.

[ii]                      Bureau d’audiences publiques sur l’environnement, Project de modification des installations de stockage des déchets radioactifs et réfection de Gentilly-2, Rapport 207, mars 2005.

[iii]                     See: http://www.hydroquebec.com/generation/centrale-nucleaire/pdf/executive-summary.pdf

Riscurile invechirii reactoarelor CANDU-6

Subiecte