Támogassa az atomreaktorok elleni kérvényt!

Pagină - iulie 26, 2011
Romániának csak egyetlen atomerőműve van, két működő reaktorral, Cernavodă-n (Délkelet-Romániában), egy olyan helyen, ahol a földrengés valós kockázatot jelent. A román kormány még két atomreaktor (Cernavodă 3 és 4) építését tervezi, és egy új atomerőműét is, amelynek helyszínét még nem tették közzé. (A román sajtó megemlített néhány lehetséges erdélyi helységet.)

Greenpeace-tüntetés a romániai cernavodă-i atomerőműnél.

 Romana ro | En en | De de | Fr fr | Hu hu | It it | Es es 

Az atomerőművek építésének kockázatai között szerepel a komoly balesetek lehetősége (mint a csernobili); a radioaktív anyagok kiszivárgása, amelyek károsíthatják a környezetet, valamint a környéken élő emberek egészségét; a magreakcióból származó radioaktív hulladékok tárolása; illetve az atomfegyverek számának gyarapodása. (A fűtőanyagként uránércet használó reaktorokban, így Cernavodă-n is, a maghasadás következményeképpen plutónium állítható elő, amit atomfegyverek gyártására használhatnak, mint ahogyan az többek között Indiában is történt 1974-ben.)

A Greenpeace a megújuló energiaforrásokat támogatja mint az atomenergia alternatíváját. Románia nagy lehetőségekkel rendelkezik e téren, továbbá a megújuló energiaforrások nem veszélyeztetik a környezetet és az emberi egészséget, emellett jelentősen kevesebb befektetést igényelnek, mint az atomenergia.

A Greenpeace adatvédelmi nyilatkozata

A Greenpeace az Ön személyes adatait bizalmasan kezeli, azokat harmadik félnek nem adja át, és csakis az említett cél érdekében (a kérvény támogatására) használja fel őket. A 677/2001-es törvény, és a 36/2007-es sürgősségi kormányrendelet alapján a Greenpeace Románia a személyes adatok 14429-es számmal bejegyzett hivatalos kezelője.  

 Atenție, dacă ești român și vrei ca semnătura ta să conteze, te rugăm, semnează pe pagina petiției în română: 

http://www.greenpeace.org/romania/campaigns/nucleare/nu-vrem-nucleare2