Scurgere de informații: UE nu își ține promisiunile legate de mediu și transparență

Comunicat de presă - iunie 23, 2017
Greenpeace Olanda a publicat 205 pagini dintr-o serie de capitole nelansate înainte din cadrul unor negocieri comerciale secrete între Uniunea Europeană și Japonia (cunoscut sub numele de JEFTA).

Bruxelles/Amsterdam, 23 iunie 2017

Documentele expun eșecul Comisiei Europene și ale guvernelor europene de a-și respecta angajamentele în privința transparenței, avertizează Greenpeace. 

Documentele publicate, care pot fi găsite pe trade-leaks.org, expun și o abordare laxă referitoare la protejarea mediului în ciuda asigurărilor date de Comisie că va respecta cele mai înalte standarde în acordurile comerciale ale UE.

Kees Kodde, coordonator de campanii pentru politici comerciale al Greenpeace, declară: „Documentele publicate arată că UE și guvernele europene încă derulează acorduri comerciale secrete care calcă în picioare mediul, chiar dacă au promis că nu vor face asta. Comisia nu a învățat nimic din aceste greșeli, după ce milioane de oameni s-au opus acordurilor comerciale cu Canada și SUA din cauza impactului lor asupra democrației și a mediului. Pentru a negocia acorduri comerciale care să fie benefice atât pentru societate, cât și pentru natură, UE trebuie să își apere valorile și principiile, nu să le sacrifice în beneficiul a câtorva multinaționale. Comerțul nu trebuie să fie un scop în sine, ci un mijloc de a atinge bunăstarea socială și de mediu care ne permite să nu depășim limitele planetei. A venit timpul pentru o nouă abordare în privința comerțului, care să protejeze oamenii și planeta.”

Viitorul politicilor comerciale ale UE va fi subiectul discuțiilor dintre ONG-uri, experți și factori de decizie politică la Trade Lab, un eveniment organizat de zece organizații ale societății civile în Bruxelles, pe 26 iunie. Greenpeace a publicat zece principii pentru o politică de schimb mai corectă care să respecte standardele sociale și de mediu.

Documentele JEFTA publicate de Greenpeace Olanda datează, în mare parte, între finele lui 2016 și începutul lui 2017, chiar înainte de cea de-a 18-a rundă de negocieri. Negociatorii speră să încheie acest nou acord vara asta. Dacă se concluzionează, acordul cu Japonia ar putea fi cel mai mare acord de liber schimb încheiat vreodată de UE, acoperind un volum de schimb de două ori mai mare decât cel cu Canada (cunoscut drept CETA).

Pentru mai multe informații despre documentele publicate, consultați rezumatul de presă și Q&A