18 luni de închisoare pentru investigatorii Greenpeace care au demascat corupția gravă din industria pescuitului de balene

Comunicat de presă - iunie 8, 2010
Activiștii Greenpeace au demarat o investigație de interes public și au expus corupția din industria japoneză de pescuit balene, acest fapt fiind remarcat de Înalta Comisie a Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. În ciuda acestui fapt, astăzi, în tribunal, a fost cerută cea mai lungă pedeapsă cu închisoarea din istoria de peste 40 de ani a organizației. Mărturii din industria pescuitului de balene și denunțatori, împreună cu mărturiile contradictorii ale acuzării nu au reușit să prevină sentința disproporționată.

Vas de pescuit balene

Aomori - Japonia : Grupul de Lucru al Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor

Unite pe tema Detenției Arbitrare a declarat că a 26-a zi de detenție a activiștilor Junichi

Sato și Toru Suzuki a fost o încălcare a drepturilor omului. În ciuda acestui fapt, astăzi,

procurorul din Aomori a cerut ca fiecare să fie închis pentru un an și șase luni pentru

furt și încălcarea proprietății private.

Activiștii susțin că au acționat pașnic și în interesul public – pentru a aduna dovezi care confirmă frauda cu carne de balenă, plătită de publicul japonez. Ca stat semnatar al tratatelor internaționale de protecție a drepturilor omului, Japonia trebuie să acționeze în consecință.  

În timp ce investigau acuzații de corupție sistemică în cadrul programului de pescuit balene din oceanele sudice,  finanțat din fonduri publice, Sato și Suzuki au interceptat carne de balenă, pe care surse din interiorul industriei au declarat că era destinată pieței negre. Activiștii au folosit această carne ca dovadă pentru a solicita o investigație oficială. Aceasta a fost refuzată fără motiv de către autorități, iar cei doi activiști au fost arestați. Durata de detenție, interogatoriul și acuzațiile au fost condamnate de organizațiile internaționale de protecție a drepturilor omului, experți în drept și politicieni, inclusiv laureatul Premiului Nobel, Arhiepiscopul Desmond Tutu.

Kumi Naidoo, Directorul Executiv al Greenpeace International, a declarat că acțiunile lui Junichi și Toru au fost tot timpul  pașnice și destinate binelui public. El a adăugat că experții în drepturile omului au considerat cazul ca fiind motivat politic, încă un exemplu al trendului global în creștere al autorităților care folosesc legea pentru a reduce la tăcere manifestările incomode de opunere ale societății civile.

Cererea pentru închiderea activiștilor sosește tocmai acum, la începutul întrunirilor din cadrul Comisiei Internaționale pentru Reglementarea Pescuitului de  Balene din Agadir. Peste jumătate de milion de mesaje de protest au fost trimise guvernului japonez de la arestarea celor doi activiști în iunie 2008.

Toru Suzuki a declarat că este timpul ca noul prim ministru japonez, Naoto Kan, trebuie să demonstreze că poate fi un lider care să apere drepturile și importanța societății civile.

Data verdictului încă nu este confirmată.

Acționează Acum: solicită guvernului japonez dreptate pentru cei doi activiști Greenpeace și pentru balene !  


Subiecte