Rezultatele negocierilor privind Politica Comună de Pescuit

Comunicat de presă - mai 30, 2013
UE a agreat o reformă în domeniul pescuitului care permite refacerea stocurilor de pește și susținerea pescuitului cu impact redus

Bruxelles, 30 mai 2013 – După aproape doi ani de negocieri, Uniunea Europeană a făcut un pas înainte spre o decizie finală în ceea ce privește reforma în domeniul pescuitului. În urma discuțiilor derulate până târziu în noapte, ministrul responsabil de pescuit în Irlanda,Simon Coveney, reprezentând Consiliul European al Miniștrilor și negociatorul Parlamentului European Ulrike Rodust, au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că s-a ajuns la un compromis în ceea ce privește aspectele principale ale Politicii Comune de Pescuit.

Parlamentul și miniștrii UE s-au contrazis referitor la cât de ambițioasă ar trebui să fie Politica De Pescuit a UE.

Saskia Richartz, director de politici de pescuit în cadrul Greenpeace EU, a declarat în această privință, următoarele: „Timp de zeci de ani în Europa, pescuitul a fost în declin, stocurile de pește fiind exploatate excesiv iar pescarii de coastă sunt forțați să renunțe la această activitate, neputând concura cu minoritatea baronilor pescuitului. Acordul care prinde contur astăzi este o veste bună, chiar dacă suntem dezamăgiți de faptul că miniștrii au blocat stabilirea unui termen limită pentru refacerea stocurilor de pește. Pentru prima dată, UE a recunoscut valoarea pescarilor cu impact redus, accentuând nevoia criteriilor sociale și de mediu în acordarea cotelor de pescuit.”

Compromisul la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul, stabilește obligația de a pune capăt pescuitului excesiv pentru majoritatea stocurilor de pește până în 2015, dar permite încă cinci ani în plus, în cazuri excepționale unde reducerea presiunii din partea pescuitului ar putea „pune în pericol grav sustenabilitatea socială și economică a flotelor de pescuit.”. Acordul include, de asemenea, un angajament necesar pentru refacerea stocurilor de pește dar nu include și un termen limită până la care să se atingă nivelul de sustenabilitate. Foarte important, noile reglementări vor solicita acum guvernelor să elimine capacitățile excesive de pescuit din flote și să folosească criterii transparente, sociale și de mediu, atunci când acordă cotele de pescuit și acces către zonele de pescuit. Mai mult, pe viitor va fi interzis ca vasele UE să pescuiască excesiv în apele altor state. De asemenea, va fi redusă și cantitatea de pește care poate fi aruncată peste bord.

Acest compromis încă are nevoie de aprobarea unui comitet de reprezentanți permanenți din partea statelor UE (Coreper) și anumite detalii tehnice încă trebuie reglate. Acest acord nu reprezintă finalul reformei Politicii Comune de Pescuit: mai trebuie stabilit noul cadru pentru subvențiile UE pentru pescuit.

Subiecte