Sentinţă nedreaptă în cazul a doi activişti, contestată de Greenpeace

Comunicat de presă - septembrie 10, 2010
Greenpeace califică drept nedreaptă condamnarea la un an de închisoare, cu suspendare pentru trei ani, a doi activişti Greenpeace care au expus corupţia la nivel înalt din programul guvernamental japonez pentru monitorizarea balenelor.

Activiștii Greenpeace Junichi Sato şi Toru Suzuki înainte de proces, în iarna anului 2010

Protest Greenpeace pentru eliberarea activiștilor

Protest Greenpeace în Olanda. Statuia reprezintă un sistem judiciar nedrept - ține în mână un harpon iar balanța este înclinată de două pachete de „carne de balenă”

Aomori, Japonia, 6 septembrie 2010 - Greenpeace califică drept nedreaptă condamnarea la un an de închisoare, cu suspendare pentru trei ani, a doi activişti Greenpeace care au expus corupţia la nivel înalt din programul guvernamental japonez pentru monitorizarea balenelor.

Junichi Sato şi Toru Suzuki au fost condamnaţi pentru furt şi încălcarea proprietăţii în urma întreprinderii unei investigaţii în interes public, în cadrul căreia au interceptat una din multele cutii cu carne de balenă provenind de pe nava Nisshin Maru, carne ce urma să ajungă în consum. Acest fapt demascat încalcă regulamentul programului de monitorizare a balenelor, finanţat din banii contribuabililor.

Ca răspuns la verdict, Sato a menţionat că „€œDesi instanţa a admis că programul de monitorizare a balenelor ascunde activităţi de o legalitate îndoielnică, aceasta nu a recunoscut dreptul de a le expune publicului, drept garantat de legea internaţională. Acordul Internaţional pentru Drept Civil şi Politic, pe care a fost fundamentată apărarea în cazul nostru, prevalează înaintea legislaţiei penale locale, însă judecătorii nu au ţinut cont de asta.”

Sentința aceasta este complet greşită şi nemeritată” a spus Suzuki. „Noi am dezvăluit adevărul despre programul guvernamental de monitorizare a balenelor, însă am fost pedepsiţi, iar cei din spatele filosirii frauduloase a banilor publici sunt în libertate.”

Drept răspuns la acest verdict, în mai multe ţări suporterii Greenpeace au arborat steaguri şi bannere negre pe faţada ambasadei Japoniei, sugerând umbra pe care justiţia o proiectează peste democraţie şi peste drepturile civile.

În urma arestării lor în luna iunie 2008, Sato şi Suzuki au fost ţinuţi în arest 26 de zile, arest considerat de către Grupul de Lucru pentru Detenţie Arbitrară al Naţiunilor Unite (1) drept o încălcare a drepturilor celor doi motivată politic, după care au fost cercetaţi în stare de libertate timp de doi ani. Pe parcursul procesului, tehnicienii şi oficialii din programul de monitorizare a balenelor şi-au contrazis afirmaţiile, atât pe cele proprii, cât şi reciproc.

Comentând cazul, expertul în drept internaţional şi martor al apărării, Prof. Dirk Voorhoof, de la Universitatea Ghent din Belgia, a declarat: „Modul în care au fost trataţi cei doi era deja o încălcare a legislaţiei internaţionale privind drepturile omului. Deşi o pedeapsă cu suspendare este de preferat faţă de pedeapsa cu executare, chiar şi aceasta denotă nerecunoaşterea drepturilor celor doi activişti, care n-ar fi trebuit să fie nici măcar arestaţi. Mai mult, acest caz va descuraja alte organizaţii şi jurnalişti implicaţi în investigarea şi expunerea diverselor cazuri de corupţie.”

Cazul celor doi a atras în mod semnificativ atenţia internaţională, incluzând aici importante persoane politice precum Laureatul Nobel Arhiepiscopul Desmond Tutu, grupuri internaţionale pentru protecţia drepturilor omului şi experţi din domeniul juridic (2). În cadrul vizitei sale în Japonia din prima parte a acestui an, reprezentantul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, doamna Navi Pillay, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acest caz, cu precădere în privinţa libertăţii de exprimare şi a libertăţii de asociere. Domnia  sa a subliniat importanţa investigaţiilor întreprinse de către organizaţiile neguvernamentale asupra societăţii în general şi respectul cuvenit activităţii acestora.

„Activiștii nu sunt delincvenţi, iar tratarea lor în acest fel are un efect şocant asupra societăţii, subminând calitatea principală a democraţiei.” A spus Directorul Executiv al Greenpeace International, Kumi Naidoo, care a fost prezent în Japonia la pronunţarea verdictului. „Libertatea de a demasca în mod paşnic fărădelegi este nu doar un element crucial al oricărei democraţii, ci şi un drept ce trebuie apărat. Greenpeace va continua să facă o prioritate globală din acest caz până la anularea condamnării nedrepte.”

Greenpeace este o organizaţie independentă, axată pe campanii, acţionând în sensul schimbării de atitudini şi comportamente pentru protejarea şi conservarea mediului, precum şi pentru promovarea păcii.

Note:

1)    În martie 2009, Amnesty International a adresat o plângere referitoare la tratamentul celor doi acuzaţi către Grupul de Lucru pentru Detenţie Arbitrară al Naţiunilor Unite. Grupul de Lucru a cerut guvernului japonez să explice aceste acţiuni, iar în răspuns, acesta s-a limitat la prezentarea sistemului de drept penal japonez şi la a pretinde - fără justificări pertinente - că plângerea a fost nefondată. Grupul de Lucru nu a fost de acord cu acest răspuns, concluzionând că autorităţile japoneze au încălcat articolele 18, 19 şi 20 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi articolele 18 şi 19 ale ICCPR. De asemenea, şi-a manifestat îngrijorarea în privinţa respectării articolelor 2, 10 şi 14 ale ICCPR.

Punctul de vedere poate fi consultat integral aici: http://www.greenpeace.org/tokyo-two/wgad-opinion

2)    http://www.greenpeace.org/international/t2-statement-of-concern/

În ianuarie 2008, Greenpeace a început o investigaţie în urma supoziţiei că un grup din interiorul aşa-zisului program ştiinţific, finanţat de guvernul japonez, conduce un extins caz de corupţie organizată ce vizează traficul cu carne de balenă. Informatorul infiltrat fusese implicat, în trecut, în programul de monitorizare a balenelor. Cu ajutorul sau, Junichi Sato şi Toru Suzuki au început investigaţiile, descoperind în final dovezi clare că recipientele de carton conţinând carne de balenă erau direcţionate în secret către locuinţele personalului de bord al vasului de monitorizare, carnea urmând a fi vândută pentru sume foarte mari, în interes personal. Junichi a adus la biroul procuraturii o asemenea cutie cu carne de balenă, în mai 2008, şi a intentat un proces de corupţie. Însă, investigaţiile şi procesul au fost anulate pe 20 iunie 2008, ziua în care cei doi activişti au fost arestați și reținuți pentru următoarele 26 de zile, din care 23 fără acuzare.

Detalii suplimentare:

http://www.greenpeace.org/tokyo-two

http://www.greenpeace.org/tokyo-two/whaling-on-trial 

 

Subiecte