Descriere

Pagină - octombrie 30, 2009
Campania „În apărarea oceanelor noastre” îşi propune să protejeze şi să păstreze oceanele într-o stare cât mai bună, prin protejarea anumitor zone oceanice de exploatarea şi controlul antropic.

Politica Comună în domeniului Pescuitului

Politica Comună în domeniului Pescuitului (PCP) este un set de reguli care guvernează flotele de pescuit din toate țările UE, indiferent de locațiile în care acestea pescuiesc.

Aceasta stabilește cine poate pescui, ceea ce se poate pescui, unde și pentru cât timp. Ea ar trebui să asigure un pescuit ecologic durabil și să sprijine mijloacele de subzistență ale pescarilor. Dar PCP-ul este defectuos. O revizuire completă, care are loc o dată la zece ani, tocmai a început. Aceasta este ultima șansă de a salva mările noastre.

Zonele pentru pescuit ale Europei, cele mai mari din lume, au fost cândva, de asemenea, și printre cele mai productive din lume, dar 40 de ani de pescuit nedurabil în cadrul Politicii Comune în domeniul Pescuitului a dus la o epuizare gravă a stocurilor de pește și la degradarea habitatelor marine, inclusiv a siturilor presupuse a fi protejate de legislația de mediu a UE.

În iulie 2011, Comisia Europeană a publicat planul său de reformare o dată la un deceniu a Politicii Comune în domeniul Pescuitului, propunând măsuri care nu evită pe termen scurt o catastrofă de mediu și socio-economică. Reforma va fi, probabil, ultima șansă pentru a opri colapsul populațiilor de pești europene și dispariția inevitabilă a sectorului de pescuit al UE.

Opriți pescuitul excesiv!

Alătură-te nouă în efortul de a-i ajuta pe pescarii sustenabili să lupte pentru capturi echitabile și să asigure un viitor în care să existe pește atât în farfurie cât și suficient, în mare.

Zonele pentru pescuit ale mărilor și oceanelor, care odată erau pline de viață, sunt acum în declin. De fapt, peste 75% din stocurile de pește sunt supraexploatate. În ciuda acestui fapt, prea multe vase uriașe de pescuit urmăresc puținii pești rămași.

În același timp, pescarii de coastă, care au pescuit în mod responsabil de-a lungul a generații întregi, se află în pericolul de a-și pierde locurile de muncă și modul de viață. Acest lucru amenință viitorul peștilor și mărilor, cât și al comunităților care depind de ele. 

Atât politicile actuale cât și cele din trecut, favorizează cele mai influente și puternice vase de pescuit, dintre care multe nu sunt sustenabile, atât din punct de vedere al mediului înconjurător cât și economic, pescuind peste capacitatea naturală de refacere a stocurilor. Aceste vase sunt ținute pe linia de plutire din banii contribuabililor europeni, în timp ce pescarii de coastă, care pescuiesc sustenabil, au de suferit de pe urma unui sistem nedrept.

În ciuda faptului că reprezintă 80% din pescarii Europei, pescarilor de coastă li se alocă doar 20% din cotele de pescuit. Restul de 80% le rămâne vaselor de pescuit industrial.

Pescarii responsabili, care folosesc metode sustenabile sunt în pericolul de a-și pierde modul prin care își câștigă existența. Acestea sunt vești proaste pentru pește, mări și oceane.

Pentru prima oară în zece ani, Politica Comună de Pescuit se află în reformă. Greenpeace colaborează cu pescarii de coastă, sustenabili, pentru ca esența acestei noi Politici să fie biodiversitatea mărilor și bunăstarea stocurilor de pește. Acești pescari de coastă ar putea fi ultimii, din cauza politicilor europene și naționale defectuoase, care favorizează flotele europene masive, care pescuiesc distructiv.

Subiecte