Liderul tribului nomad Penan, Along Sega, împreună cu nepotul său, examinează un ciot de copac în apropierea satului lor în zona Sungai Nyakit, din pădurea tropicală Sarawak, în Malaezia. El are 60 de ani, are nouă copii și 30 de nepoți.

Situația pădurilor în momentul de față

Pădurile au evoluat de-a lungul mileniilor și sunt locurile care găzduiesc cea mai vastă biodiversitate de pe Pământ; dintre toate speciile de uscat de pe planetă, aproape două treimi se găsesc în păduri. Multe din aceste creaturi rare – urangutani, tigri, jaguari, elefanți și rinoceri – sunt din ce în ce mai mult amenințate cu dispariția.

Însă importanța suprafețelor acoperite cu pădure depășește granițele. Pădurile ajută la reglarea climei Pământului pentru că ele stochează aproape 300 de miliarde de tone de carbon în părțile lor vii – de 40 de ori mai mult decât emisiile anuale de gaze cu efect de seră care provin din arderea combustibililor fosili.

Atunci când pădurile sunt distruse prin defrișări sau incendii, carbonul stocat este eliberat în atmosferă sub forma gazului cu efect de seră, care contribuie la schimbările climatice – dioxidul de carbon. Distrugerea pădurilor este răspunzătoare pentru o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial – mai mult decât fiecare avion, mașină, camion, vapor și tren de pe planetă la un loc.

De asemenea, pădurile reglează fluxul apei și al precipitațiilor de care avem nevoie pentru culturile de cereale și legume. Pierderea forestieră într-o anumită parte a lumii poate avea un impact grav asupra unei zone diferite. De exemplu, defrișările din Amazonia și Africa Centrală pot reduce cu mult precipitațiile din vestul SUA.

Problema

Cu atât de multe din pădurile lumii deja distruse, este imperios necesar să protejăm ce ne-a mai rămas. Cu toate acestea, industria transformă fără oprire pădurile în produse de unică folosință, care ajung la coșul de gunoi – în timp ce numeroase specii sunt amenințate cu dispariția, traiul comunităților care depind de bunăstarea pădurii sunt distruse iar schimbările climatice globale sunt din ce în ce mai accentuate.

Soluția

Pentru a le putea proteja, atât oamenii, cât și politicienii și companiile trebuie să înțeleagă importanța vitală pe care pădurile o au pentru evoluția noastră ca oameni și pentru întregul ecosistem.

Ce face Greenpeace

Greenpeace luptă pentru a opri complet defrișările până în 2020, pentru a proteja ce a mai rămas din aceste ecosisteme extraordinare. Fără păduri sănătoase și prospere, planeta Pământ nu poate susține viața. Până acum, 80% din pădurile planetei au fost degradate sau distruse.

Pentru a reuși acest lucru, Greenpeace derulează următoarele activități:

  • Provoacă industriile distructive să își schimbe practicile și îndeamnă consumatorii la acțiune. Aceștia trebuie să solicite ca produsele alimentare, hârtia și cheresteaua să nu fie dependente de distrugerea pădurilor.

  • Pune presiune pe oamenii-cheie din politică, pentru ca ei să acționeze pe plan politic, la nivel național și internațional, pentru a proteja pădurile lumii, drepturile oamenilor care depind de păduri, biodiversitatea și clima.

  • Lucrează alături de comunitățile indigene de pe frontul defrișărilor – în Amazonia, Congo, Indonezia – pentru a investiga, documenta, expune și acționa împotriva distrugerii forestiere.

Rezultate Greenpeace:

Cu ajutorul a sute de mii de suporteri, Greenpeace a înregistrat niște victorii uimitoare.

  • Defrișările din Amazonia, pentru cultivarea de soia și creșterea vitelor s-au redus semnificativ datorită moratoriului impus.

  • Pădurea tropicală Great Bear din Canada a fost protejată și este gestionată sustenabil acum.

  • 80.000 de hectare de pădure din nordul Finlandei, importante pentru supraviețuirea renilor sunt acum protejate.

  • Giganți multinaționali precum Nestle și Unilever și-au schimbat politicile de aprovizionare cu ulei de palmier, pentru a ajuta la protejarea pădurilor și turbăriilor Indoneziei, datorită presiunii exercitate de suporterii noștri, giganții

În ultimii ani, posibilitatea realizării unui cadru politic global pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de defrișări și degradarea pădurilor (REDD) a fost mutată ferm pe agenda politică.  Greenpeace derulează o campanie pentru un acord corect – care, dacă se stabilește, ar putea fi benefic atât pentru biodiversitate, oameni și climă, cât și pentru protejarea pădurilor lumii. 

Însă, în minutele în care ați parcurs aceste rânduri, o suprafață forestieră cât 35 de terenuri de fotbal a fost distrusă. Pădurile extraordinare și de neînlocuit ale planetei noastre trebuie protejate urgent. 

Cele mai recente actualizări

 

Amendamentele președintelui pentru codul silvic au fost respinse

Articol principal | mai 12, 2015 la 14:33

Propunerea de re-examinare a Codului Silvic înaintată de președintele Klaus Iohannis a fost respinsă.

Ziua Mondială a Pădurilor

Articol principal | martie 20, 2015 la 17:11

Arborii sunt incredibili. Pot trăi timp de mii de ani și pot atinge sute de metri înălțime. Nu există nicio specie de pe această planetă care să nu își datoreze existența arborilor. Azi, de Ziua Mondială a Pădurii, vă prezentăm o serie de...

India arestează activiști ce luptă pentru protejarea pădurilor

Articol principal | august 1, 2014 la 12:16

Arestarea activiștilor care luptă pentru protejarea pădurilor arată simbolic ce e în neregulă în India.

Comisia Europeană: UE vinovată pentru distrugerea globală a pădurilor

Articol principal | iulie 9, 2013 la 11:54

Potrivit Greenpeace, UE are nevoie de o strategie pentru zero-defrișări

Tigrii bengalezi în pericol

Articol principal | august 8, 2012 la 11:57

Rețeaua energetică a Indiei și tigrul bengalez au ceva în comun – se confruntă cu probleme grave. Viitorul acestei specii magnifice, dar periclitate este amenințat. Mai există doar 1.700 de tigri în India, în libertate.

1 - 5 din 10 rezultatelor.

Subiecte