1.000.000 de arbori, periclitați de deciziile APM Covasna

Comunicat de presă - decembrie 11, 2013
1.000.000 de arbori tăiați anual de austriecii de la Schweighofer – activitate fără impact asupra mediului, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Covasna

11 decembrie 2013 - Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna consideră că prelucrarea anuală a 1.000.000 de arbori nu are niciun fel de impact asupra mediului, astfel compania Schweighofer ar putea construi o fabrică de prelucrare a lemnului în comuna Reci, Covasna[1], fără a obține acord de mediu.

În prezent, compania austriacă Schweighofer deține în România patru fabrici de prelucrare a lemnului (Rădăuți, Sebeș, Siret și Comănești), intenționând să mai construiască o fabrică în județul Covasna. Pentru proiecte de o asemenea dimensiune și ținând cont de domeniul de activitate al acestuia, este necesară realizarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

APM Covasna a anunțat că procedura de evaluare a impactului asupra mediului nu este necesară în cazul fabricii de prelucrare a lemnului de la Reci, publicul interesat și societatea civilă putând comenta această decizie până în data de 12 decembrie a.c.

Graba cu care APM Covasna a încadrat proiectul propus de Schweighofer în rândul «celor care nu se supun evaluării impactului asupra mediului» este total neadecvată și mai ales este de natură să genereze suspiciuni. Informațiile sunt difuzate cu întârziere, astfel încât publicul interesat nu este în măsură să le studieze și să-și poată exercita dreptul la o opinie fundamentată, cu atât mai mult cu cât este un proiect care va genera din nou pierderi mari pentru fondul forestier al României,” adaugă Doina Danciu, coordonator de campanii al Greenpeace România.

Oamenii își pot exprima părerea și pot opri construirea acestei fabrici doar dacă Agenția pentru Protecția Mediului consideră că pentru acest proiect este nevoie de o evaluare asupra mediului, în cadrul căreia se organizează consultările cu publicul.

Greenpeace România avertizează că o astfel de decizie poate crea un precedent periculos pentru alte companii care exploatează masiv pădurile României, în condițiile în care deja se taie 3 hectare de pădure în fiecare oră[2], iar cazurile de tăieri ilegale de arbori la nivelul anului 2012 au fost de două ori mai mari față de cele din perioada anterioară. Județul Covasna este deja afectat de tăieri ilegale, în 2012 înregistrându-se 970 de cazuri, de șase ori mai mult față de perioada anterioară[3].

Greenpeace face apel la cetățeni să conteste această decizie și să solicite Agenției pentru Protecția Mediului Covasna să demareze procedura de evaluare a impactului asupra mediului și să consulte populația[4].

Subiecte