Greenpeace cere demisia directorului APM Covasna

Comunicat de presă - decembrie 20, 2013
Greenpeace cere demisia lui Gheorghe Neagu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, pentru lipsă de profesionalism, nerespectarea atribuțiilor în serviciu și grave contradicții în declarații.

20 decembrie 2013 – Greenpeace cere demisia lui Gheorghe Neagu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, pentru lipsă de profesionalism, nerespectarea atribuțiilor în serviciu și grave contradicții în declarații.

În data de 11 decembrie 2013, organizația Greenpeace România a transmis un comunicat de presă prin care a atras atenția asupra faptului că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna consideră că prelucrarea anuală a 1.000.000 de arbori nu are niciun fel de impact asupra mediului, astfel compania Schweighofer putând construi o fabrică de prelucrare a lemnului în comuna Reci, Covasna[1], fără a obține acord de mediu. Ulterior, peste 1.000 de oameni au trimis solicitări către APM Covasna, pentru demararea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului și efectuarea consultărilor cu publicul, blocând serverele APM Covasna.

Astăzi însă, ignorând observațiile și comentariile organizațiilor de mediu și ale cetățenilor implicați, APM Covasna a anunțat fundația Greenpeace că „a fost emisă decizia etapei de încadrare nr 76/12.12.2013 fără evaluarea impactului asupra mediului […] pentru proiectul Fabrică de debitare și prelucrare a lemnului” propus a fi amplasat în comuna Reci, județul Covasna de către compania austriacă Schweighofer. Potrivit directorului APM Covasna, „investiția nu poate fi catalogată ca amenințare asupra mediului prin poluare, se cunoaște clar că nu există niciun pericol asupra sănătății umane sau a mediului, nu se poate veni cu niciun argument viabil împotriva acestei fabrici.[2]

 Acest lucru este cu atât mai grav cu cât directorul APM Covasna a declarat pentru presă[3] că a emis deja acordul de mediu pentru fabrica de prelucrare a lemnului, adică se află în contradicție cu informarea trimisă către Greenpeace[4], potrivit căreia APM consideră că fabrica nu are nevoie de acord de mediu ceea ce indică o lipsă gravă de profesionalism.

De asemenea, potrivit informațiilor din presă[5], directorul APM Covasna dezaprobă protestele din ultima perioadă, față de "aprobarea autorizaţiei de mediu, fără o evaluare a impactului asupra mediului" și faptul că peste o mie de persoane au blocat serverele APM cu mesaje de protest.

Reacția directorului APM Covasna este indiciul unei tendințe periculoase, de a pune într-o lumină defavorabilă eforturile organizațiilor de protecție a mediului și a cetățenilor implicați, care sunt îndreptățiți să solicite autorităților să respecte legislația, ca în orice alt stat european.

Având în vedere lipsa de profesionalism, nerespectarea atribuțiilor în serviciu și grave contradicții în declarații, Greenpeace solicită demisia din funcția de director de APM a lui Gheorghe Neagu. Orice persoană poate solicita demisia directorului APM Covasna[6] pe www.greenpeace.ro.