Pădurea tropicală din Camerun este amenințată de industria uleiului de palmier

Articol principal - mai 23, 2012
Herakles Farms defrişează inima pădurii tropicale din Camerun pentru dezvoltarea industriei uleiului de palmier

11 mai 2012 - În ultimele săptămâni, a reînceput distrugerea masivă a celei mai importante zone de biodiversitate a Africii: pădurea tropicală de pe coasta Camerunului, la graniţa cu regiunea bazinului Congo. Herakles Farms, compania americană din spatele operaţiunii, are în vedere implementarea unui proiect ce vizează o plantație de palmieri de ulei de 70.000 ha în această zonă importantă, în ciuda problemelor majore declanşate, atât de ordin social cât şi de mediu sau legale.

Un arbore Buma (Cieba pentandra), în mijlocul uneia dintre pepinierele Herakles Farms.  Copacii Buma sunt consideraţi sacri şi sunt un simbol al puterii în multe din regiunile Africii. Buldozerul cu care s-a încercat doborârea acestuia, s-a deteriorat sub impact. Deşi, buldozerul a fost reparat, compania a decis să abandoneze copacul în mijlocul peisajului devastat.

Un arbore Buma (Cieba pentandra), în mijlocul uneia dintre pepinierele Herakles Farms. Arborii Buma sunt consideraţi sacri şi sunt un simbol al puterii în multe din regiunile Africii. Buldozerul cu care s-a încercat doborârea acestuia s-a deteriorat sub impact. Deşi buldozerul a fost reparat, compania a decis să abandoneze arborele în mijlocul peisajului devastat. Foto-Jan-Joseph Stok/Greenpeace

În ciuda controverselor apărute în jurul acestui proiect, cei de la Herakles Farms au declarat că intenţionează să devină un model privind dezvoltarea durabilă a industriei uleiului de palmier în Africa. Însă, dimpotrivă, ei reprezintă un exemplu edificator privind posibilul impact nefast de dimensiuni considerabile asupra drepturilor oamenilor şi a modului lor de viaţă, biodiversităţii şi chiar a climatului la nivel mondial. Planurile celor de la Herakles Farms au fost deja puternic contestate de către comunitățile locale, ONG-urile din Camerun și organizațiile internaționale pentru protecția mediului, precum și de către oamenii de știință.

Compania Herakles Farms este condusă de un om de afaceri american, Bruce Wrobel, care este şi CEO-ul mai multor companii aflate în conexiune cu Grupul Blackstone, gigantul  New York-ului în materie de capital privat. O hotărâre judecătorească a fost pronunţată împotriva filialei locale a Herakles Farms, SG Sustainable Oils Cameroon Ltd., de către organizația Struggle to Economize Future Environment (SEFE), care subliniază existenţa posibilităţii unor distrugeri şi daune ireparabile ce vizează comunitatea locală, dacă proiectul va fi pus în aplicare.

Dați fiind termenii acordului încheiat pe 99 de ani, prin intermediul cărora, companiei Herakles Farms îi este permis să amenajeze o plantație de palmieri pentru ulei pe o suprafață de 70.000 de hectare, nu este greu de înțeles de ce ONG-urile cameruniene se tem pentru localnicii zonei. Acordul nu specifică în ce măsură va fi respectată legislația muncii, dacă acest lucru este măcar luat în calcul; această companie este scutită de plata oricărei taxe sau impozit pentru primii 10 ani și, mai mult, îi este permis să închirieze terenul cu mai puțin de 0,5 $ pe hectar, taxă care crește cu 2% pe an, contribuţiile la bugetul de stat fiind aproape nule. Legalitatea acestui acord a fost deja contestată de către una dintre organizațiile societății civile Africane, Centrul pentru Mediu și Dezvoltare. Acordul a fost semnat de Ministerul Economiei, Afacerilor și Dezvoltării Regionale, în contradicție cu legislația Camerunului, care prevede solicitarea acordului președintelui pentru închirierea terenurilor de peste 50 ha. Conform acordului, companiei i s-a dat și dreptul de a asigura protecția zonei folosind o „poliție privată” care are libertatea de a „căuta, aresta, reține, exclude și evacua orice persoană neautorizată”. 

Prezența companiei în pădurile tropicale din Africa, nu amenință doar drepturile și modul de viață ale populației locale, care are ca unică sursă de hrană și materiale de construcții pădurea. Zona vizată a fi defrişată este situată între patru arii protejate de o importanță ecologică însemnată: Parcul Național Korup, Parcul Național Bakossi, Rezervația Forestieră Rumpi Hills și Sanctuarul Banyang Mbo pentru faună sălbatică. Distrugerea a zeci de mii de hectare de pădure care reprezintă un coridor între aceste rezervații, ar fi pusă în pericol existenţa speciilor care populează aceste păduri (cum sunt elefanți, cimpanzei) și, în plus, antrenarea unor continue amenințări şi presiuni. Cei mai însemnați oameni de știință au avertizat compania cu privire la distrugerea „inimii” pădurii tropicale.

Compania Herakles susține totuși că nu va defrișa păduri primare ori păduri cu grad ridicat de conservare, dar sunt foarte vagi în această privință. Compania sugerează că pădurea pe care o va defrișa este deja foarte degradată și numai o mică parte este valoroasă. Cu toate acestea, imagini satelitare recente arată că 71 % din suprafață concesionată este acoperită cu păduri în proporție de 70 %, ceea ce este, ca dimensiuni, asemănător Parcului Național Korup, din apropiere. Mai mult decât atât, Evaluarea Impactului Social și de Mediu asupra proiectului nu a fost publicată niciodată oficial.

Greenpeace consideră că acest proiect al companiei Herakles, de plantare a palmierilor pentru ulei, trebuit oprit până nu este prea târziu, și a trimis companiei această scrisoare în 10 mai 2012.

Articol publicat cu sprijinul voluntarei noastre, Ana 

Subiecte