Interviu despre situația pădurilor din România

Articol principal - ianuarie 16, 2012
România nu a găsit încă răspuns la cum se poate exploata filonul economic al lemnului fără să-şi decimeze pădurile. Sau poate că se face că nu ştie. România, care se situează pe locul 8 în Europa după suprafaţa forestieră, îşi vinde aproape pe nimic pădurile, scrie site-ul myEurop.info.

Sectorul este dominat de un cartel de întreprinderi străine, mai ales austriece, care exploatează fără niciun fel de scrupule acest filon. Puternice companii străine (din Austria şi China) au încheiat între ele un fel de "gentleman agreement" în România, explică pentru Myeurop Doina Danciu, coordonator al campaniilor Greenpeace România.

"Ele îşi împart influenţa, se înţeleg ca să menţină preţuri joase şi fac lobby pe lângă oficialii Ministerului Mediului şi Pădurilor ca să-şi impună regulile. Ele controlează şi tăierea copacilor şi prelucrarea industrială a lemnului, dominând această filieră, iar statul român se arată îngăduitor. România îşi sacrifică pădurile!", atrage atenţia Doina Danciu.

Tăierea ilegală ameninţă pădurile româneşti: Greenpeace a inventariat peste 30.000 de cazuri de tăieri ilegale în perioada 2009 - 2011.

De asemenea, exporturile de lemn spre China, o mare consumatoare de acest material şi care nu mai dispune de astfel de resurse, aproape s-au triplat în perioada 2009 - 2010, mai scrie myEurop.info.

Interviu publicat în http://fr.myeurop.info/2012/01/11/la-roumanie-brade-sa-foret-pour-des-prunes-4250 și pe www.jurnalul.ro

Subiecte